Головна Новини Чи готова громада до повернення ветеранів: які є інструменти реінтеграції та хто цим займатиметься

Чи готова громада до повернення ветеранів: які є інструменти реінтеграції та хто цим займатиметься

by [email protected]

9 червня у Хмельницькому відбувся Всеукраїнський діалог: “Громади — ветеранам”, організований ГО “Простір можливостей” у партнерстві з Міжнародним фондом «Відродження», Проектом USAID “Економічна підтримка України”, ІСАР Єднання та іншими партнерами. До організації заходу долучилася також і Всеукраїнська асоціація громад, запросивши до участі у ньому голів громад та фахівців ОМС.

У рамках Діалогу його учасники обговорювали, як допомогти колишнім воїнам адаптуватись у цивільному житті, наскільки суспільство готове зустрічати ветеранів і ветеранок.

Фокус уваги було зосереджено на виробленні ефективних ветеранських політик, на швидкому масштабуванні вдало реалізованих ветеранських кейсів. 

«Нам потрібне не співчуття, ми потребуємо часу, щоби відновитися і повернутися до нормального життя, ми хочемо та можемо бути активним учасниками всіх соціальних процесів, жити повноцінним життям». Саме у такому ключі було побудовано діалог. Говорили не про ветеранів і військовослужбовців, а безпосередньо з ними.

Спочатку презентували інструменти кейс-менеджменту в роботі з ветеранами на рівні громади. Це пілот Мінсоцполітики та ГО “Простір можливостей”, який полягає у зміні парадигми роботи з ветераном в громаді. Працівник соцслужби координуватиме взаємодію з державним сектором, відповідатиме за комунікації і значною мірою сам взаємодіятиме з надавачами сервісів і послуг, щоб бюрократія зайве не обтяжувала ветерана. Потім продемонстрували реабілітаційні спроможності для ветеранів на рівні громади. І завершили практиками адаптації ветеранів на підприємствах.

Варто вже сьогодні напрацьовувати якнайбільше варіантів, аби підтримати захисників після повернення з фронту, допомогти їм із необхідною інформацією щодо соціальних гарантій та послуг  для ветеранів. 

“Хмельниччина та Хмельницька громада бере участь в усіх пілотних проектах, які стосуються ветеранів, зокрема по впровадженню ветеранського кейс-менеджменту. Вже 60 осіб з області й громади пройшли навчання на ветеранського кейс-менеджера. Впроваджують нові позиції, нові посади цих кейс-менеджерів в громадах”, — розповіла організаторка заходу, директор проектів ГО “Простір можливостей”, ексміністр у справах ветеранів Оксана Коляда.

У 33 із 60 громад Хмельниччини створено ветеранські програми, розповідає заступник начальника обласної військової адміністрації Володимир Юр’єв.

“Обласним бюджетом виділено десять мільйонів гривень для того, щоб кожен ветеран мав можливість в закладах санаторного типу отримати ту чи іншу реабілітацію. Загалом всі громади області виділили 42 мільйони гривень на підтримку ветеранів. Це перший етап, який спрямований на фізичну реабілітацію ветеранів, але ми розуміємо, що психологічна реабілітація теж важлива”, — говорить Володимир Юр’єв.

Дарина Марчак, перша заступниця Міністра соціальної політики України, презентувала численні пілоти проектів, покликаних змінити парадигму роботи з ветераном в громаді, зробити сервіси та послуги людиноцентричними, забезпечити широке залучення профільних громадських організацій для надання послуг.

Був також представлений один з пілотів, який вже реалізується громадами- першопрохідцями у Львівській, Рівненській та Хмельницькій областях – це кейс-менеджмент і персоналізована робота з ветераном і його родиною. Завдяки такому підходу після відповідного навчання від Простір Можливостей вже сотня працівників забезпечує комунікації і координує взаємодію ветерана з надавачами сервісів і послуг аби бюрократія не обтяжувала ветерана. 

Всеукраїнську асоціацію громад у Діалозі представляв Дмитро Кулібаба, до війни – заступник виконавчого директора ВАГ, а нині – прес-офіцер 114 бригади Територіальної Оборони Київщини. За час служби він вже  мав можливість на власному досвіді оцінити рівень готовності суспільства та місцевої влади до реінтеграції українських ветеранів. 

«Наявність кейс-менеджера, людини, яка буде опікуватись ветеранами, – дуже важлива нині,- зазначив Дмитро Кулібаба.

Він повідомив також, що Всеукраїнська асоціація громад, усвідомлюючи важливість ветеранської тематики, розгортає свою діяльність за цим напрямом: створює  відповідний Комітет ВАГ з питань ветеранів – для напрацювання і поширення ефективних практик. Також асоціація планує напрацювати алгоритм залучення старост до роботи з ветеранами у громадах, оскільки саме старости є, по-суті, найближчою до конкретного ветерана ланкою місцевої влади.

Читайте також