64 відсотки ПДФО (у т.ч. з військових) має залишатися у місцевих бюджетах – позиція ВАГ

by [email protected]

Днями Всеукраїнська асоціація громад взяла участь у Бюджетних консультаціях щодо проекту закону про Державний бюджет України на 2024 рік в частині уточнення розподілу податку на доходи фізичних осіб.
В ході зустрічі Мінфін запропонував нову формулу розподілу ПДФО між центральним та місцевими бюджетами: зменшити надходження в громади на 4% та  повністю забрати ПДФО військових та поліції з  місцевих бюджетів громад до державного  бюджету.

За даними опитування, яке провела Всеукраїнська асоціація громад серед своїх членів Правління, абсолютна більшість опитаних проголосували проти запропонованих Мінфіном змін.

Отже, станом на цей момент позиція ВАГ щодо податку на доходи фізичних осіб базується на тому, що структура доходів бюджетів територіальних громад в частині ПДФО має залишитися незмінною: 64 % ПДФО мають залишатися в бюджетах територіальних громад, у тому числі й ПДФО з доходів, одержаних військовослужбовцями.

Впродовж війни українське місцеве самоврядування  з повною відповідальністю реагує на всі виклики у сфері безпеки і оборони, мобілізаційної підготовки, територіальної оборони тощо. Крім того ОМС витратили мільйони гривень власних ресурсів на підтримку підприємств критичної інфраструктури, стримування росту тарифів на тепло і воду для громадян, на оплату праці медичних працівників, на погашення дефіциту освітньої субвенції та пільгові перевезення.

Вилучення з місцевих бюджетів надходжень ПДФО  від оподаткування доходів, одержаних військовослужбовцями,  виглядає необґрунтованим та нераціональним рішенням. Зміна правил гри під час війни, перегляд пропорції розподілу ПДФО сприймається громадами як наступ на місцеве самоврядування та відхилення від курсу реформ, спрямованих на децентралізацію повноважень та ресурсів.

 На думку членів Правління ВАГ, це ослабить громади, позбавить їх можливості допомагати силам оборони та надавати якісні послуги жителям, а також посіє зневіру щодо продовження державою курсу на подальшу децентралізацію. 

Водночас, ми у ВАГ будемо продовжувати внутрішню дискусію щодо інших можливих моделей розподілу та зарахування ПДФО (у т.ч. щодо його зарахування за місцем проживання особи). Ми готові до продовження такої дискусії з державою в особі Мінфіну, якщо з боку міністерства буде така готовність. Або ж ця дискусія перенесеться у стіни Верховної Ради України, де і буде ухвалюватися остаточне рішення щодо державного бюджету наступного 2024 року. Ми щиро сподіваємося, що інтереси місцевого самоврядування у законі про державний бюджет буде враховано, оскільки ці інтереси повністю співпадають з інтересами держави.

© Всеукраїнська асоціація громад