Головна Новини ВАГ взяла участь у Лондонській конференції з відновлення України

ВАГ взяла участь у Лондонській конференції з відновлення України

by [email protected]

21 червня в Лондоні розпочалася Конференція з питань відновлення України — Ukraine Recovery Conference, третій масштабний міжнародний захід (після конференцій в Лугано та Берліні) від початку великої війни.

22 червня українські урядовці та експерти громадського сектору виступили на панельній дискусії «Стале інклюзивне відновлення: розвиток спроможності громад для задоволення місцевих потреб». 

Під час заходу учасники обговорили, як допомогти громадам відновитися, дотримуючись принципів децентралізації та сприяючи розвитку спроможності громад задовольняти місцеві потреби.

Віце-прем’єр-міністр з питань відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков, презентуючи тему панельної дискусії, зазначив, що громади відіграватимуть надзвичайно важливу роль у процесі відбудови.

 «Десь 80-90% усіх процесів відновлення очолюватиме саме місцева влада, в інших випадках, де немає спеціалістів, ми можемо використовувати та залучати компетентні органи. Тоді проекти з відновлення впроваджуватимуться на центральному рівні. Обговоримо ті інструменти, які зможемо надати як урядові установи, яку техніку, допомогу та підтримку зможуть запропонувати наші партнери. Будемо залучати всі механізми та всіх донорів для того, щоб підвищити спроможність на місцях», – сказав віце-прем’єр-міністр.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк підтримала таку позицію. 

«Саме через громади будуть формуватися стратегії розвитку, народжуватимуться програми відновлення та формуватимуться першочергові заходи, які стосуються тих чи інших об’єктів. Залучати потрібно усіх: і мешканців, які залишилися та працюють в Україні, і наших внутрішніх переселенців, яких нині понад 8 млн осіб, і тих, хто знаходиться за кордоном, хто повернеться з фронту, усіх наших громадян, які чекають на перемогу України та хочуть брати участь у процесах відновлення максимально», – підкреслила вона.

Виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад, Іван Слободяник, відзначив, що реформа децентралізації сприяла підвищенню стійкості громад та їхньої здатності до спротиву  в умовах повномасштабного вторгнення росії. 

«Лідери місцевого самоврядування забезпечували евакуацію людей, побудову фортифікаційних споруд, формування сил територіальної оборони й матеріальну базу для них. Цим самим вони не тільки вистояли, але й значно підсилили збройні сили України», – зазначив Іван Слободяник.

Він також розповів про проект «Згуртовані громади», заснований практично одразу після початку війни Всеукраїнською асоціацією громад за підтримки Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО),  який  за рік існування перетворився на потужну платформу допомоги українцям, котрим складно самотужки впоратися з викликами війни.

«За цей час було доставлено майже 2000 тонн різних товарів для громад, розташованих на лінії зіткнення, на деокупованих територіях, постраждалим від підриву Каховської ГЕС мешканцям Херсонщини», – додав виконавчий директор ВАГ.

Іван Слободяник зазначив, що, в контексті відновлення громад, ключовим завданням  є визначення потреб та пріоритетів різних типів громад (деокупованих, прифронтових, тилових) з акцентом не лише на відновлення того, що було до війни, а й на розвиток громад на основі сучасних підходів. Тому, одним із основних  напрямів відновлення громад він означив створення планів просторового розвитку, які дають можливість перетворити бачення щодо майбутнього громади в інструмент управління її розвитком.

Виконавчий директор ВАГ розповів про результати опитування серед 440 громад  щодо стану  просторового планування, необхідності та можливості його співфінансування.

Попри те, що багато громад прийняли рішення про розробку комплексних планів, лише 10%  змогли самостійно розробити технічне завдання на їх розробку. Серед причин, які гальмують процес створення комплексних планів, виконавчий директор ВАГ відзначив недостатню експертну спроможність у розробці просторових планів, брак фінансових ресурсів  та необхідність актуалізації картографічної основи. Тому Іван Слободяник наголосив на важливості об’єднувати зусилля Уряду, донорів та профільних асоціацій  в земельній та містобудівній реформах, щоб допомогти органам місцевого самоврядування у здійсненні просторового планування задля розвитку громад.

Читайте також