Головна Новини Експертний простір ВАГ спільно з громадами актуалізовує законодавчі пріоритети асоціації

Експертний простір ВАГ спільно з громадами актуалізовує законодавчі пріоритети асоціації

by [email protected]

22 червня  у режимі онлайн відбувся круглий стіл на тему «Актуальні законодавчі ініціативи для місцевого самоврядування: очікування та перспективи».

Захід був організований Всеукраїнською асоціацією громад за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО)

Участь у засіданні круглого столу взяли понад 200 осіб: представники органів місцевого самоврядування, громадських організацій, експерти.

Під час заходу фахівці Експертного простору ВАГ з допомогою учасників круглого столу детально проаналізували законопроекти, прийняття яких матиме безпосередній вплив на діяльність органів місцевого самоврядування та на розвиток громад.

Директор з розвитку-заступник виконавчого директора ВАГ Ігор Абрам’юк у вітальному слові підкреслив важливість участі фахівців ОМС  у   актуалізації пріоритетів Асоціації в законодавчій сфері. Спільна робота над пріоритетами, колективна експертиза у рамках Експертного простору ВАГ – запорука ефективного  представництва інтересів громад у діалозі з державною владою та надання Асоціацією фахової підтримки ОМС, сприяння  розвитку їх спроможності.

Серед питань, винесених на обговорення – законодавчі ініціативи, які стосуються організаційних та управлінських питань діяльності органів місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою, містобудування та благоустрою, земельної та бюджетної сфери. 

Особливу увагу учасники обговорення приділили законопроекту №6504, який забезпечуватиме професійне підвищення та політичну неупередженість посадових осіб органів місцевого самоврядування, а також законопроекту №4298, який забезпечить  максимально можливе (в межах чинної Конституції) переформатування місцевих державних адміністрацій в органи префектурного типу. Щодо законопроекту 8056 Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення повноважень органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у період дії воєнного стану», експерти ВАГ наголосили на необхідності визначення чітких підстав і критеріїв для введення військових адміністрацій населених пунктів, а також на важливості відновлення місцевого самоврядування всюди, де це можливо, і одразу, як тільки це стає можливим. 

Також фахівці детально проаналізували проекти законодавчих актів щодо участі громадськості та забезпечення народовладдя на місцевому рівні: законопроекти 6319 та 7283, які деталізували порядок реалізації наданих прав, а також розширили форми та механізми громадської участі. Далі експерти детально зупинилися на аналізі законодавчих ініціатив щодо адміністративно-територіального устрою (законопроекти 4664 та 8263). Було зазначено, що ці законопроекти мають важливе значення не лише для вирішення окремих процедурних питань чинного територіального устрою (цьому присвячено законопроект 8263), а й для встановлення критеріїв, правил та процедур майбутньої оптимізації територіального устрою України. 

Учасників круглого столу було поінформовано про участь представників ВАГ у обговоренні зазначених вище законопроектів (зокрема, у Конгресових слуханнях по законопроекту 8263 та у засіданні круглого столу профільного Комітету ВРУ по законопроекту 7283).

Учасники заходу проаналізували законодавчі ініціативи в сфері благоустрою та містобудування (законопроект 9233), а також проекти законодавчих актів, спрямовані на  продовження строків запуску другого етапу ринку землі сільськогосподарського призначення (законопроекти 8295, 9341, 9341-1). 

Експерти ВАГ висвітлили також проблемні аспекти бюджетного законодавства і тенденції їх законодавчого регулювання, в тому числі такі питання:

– податкове адміністрування органами місцевого самоврядування місцевих податків і зборів (п. 514 Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2023 рік, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 07.02.2023 No 2910-IX); ; 

– скасування пільг для платників єдиного податку, зокрема, в частині сплати єдиного податку у розмірі 2%  від суми доходу (проект Закону №8401 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану»);    

– нарахування плати за землю та орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності, що засмічені вибухонебезпечними предметами чи на яких знаходяться фортифікаційні споруди, або які знаходяться на території ведення бойових дій чи є тимчасово окупованими (п. 283 -1.2.  ст. 283 -1 та підп. 69.14 п. 69 Розділу 10 Перехідних положень Податкового кодексу України).

Результати круглого столу дозволять експертам та керівництву виконавчої дирекції ВАГ уточнити розуміння законодавчих пріоритетів ВАГ на найближчий період та, з урахуванням висловлених учасниками заходу пропозицій, підготувати актуальний перелік пріоритетних законодавчих ініціатив для розгляду та затвердження Правлінням ВАГ. 

Також з урахуванням обговорення на засіданні круглого столу до профільних комітетів ВРУ будуть направлені відповідні експертні висновки ВАГ стосовно окремих законопроектів.  

Усім, кого цікавлять деталі обговорення законопроектів у рамках засідання круглого столу, рекомендуємо переглянути його відеозапис.

Якщо після прочитання цієї статті чи перегляду відеозапису у вас з’являться доповнення до озвученого на засіданні переліку пріоритетних законодавчих ініціатив та/або пропозиції до окремих законопроектів, просимо викладати їх у телеграм-групах відповідних комітетів ВАГ (для учасників комітетів) або надсилати їх на електронну адресу [email protected]

Читайте також