Найнеймовірнішиі села України:  Трояндове, Кваси, Тупичів та Нова Слобода

by lena

Визначились переможці Конкурсу “Неймовірні села України 2022”, що його організовує “Агропортал” за підтримки Посольства Королівства Нідерландів

Днями відбувся фінал Конкурсу, де десять сіл-фіналістів представили на суд експертної ради презентації своїх бізнес-проектів. Цьогоріч, зважаючи на виклики війни, Конкурс вимушено змінив свій фокус – перевага на цей раз віддавалася проектам, спрямованим на зайнятість та економічний розвиток. 

“Виявлення та промоція сильних, неймовірних – це вкрай важливо. Це – сприяння розвитку та сталості їхнього успіху і, водночас, дороговказ та стимул для усіх інших”, – сказав, коментуючи підсумки Конкурсу, Ігор Абрам’юк, директор з розвитку-заступник виконавчого директора ВАГ, який вже кілька років поспіль входить до складу експертної ради та став амбасадором Конкурсу.

Усі десять фіналістів представили достойні проекти, які заслуговують на увагу та підтримку. Однак перемогу святкували дійсно найсильніші, а першим став чи не найбільш оригінальний проект “Трояндове королівство” села Трояндове, Доброславської селищної громади (Одещина), у рамках якого буде створено сільськогосподарський кооператив, що виготовлятиме трояндові чаї, наливки, настоянки, мило, варення, конфітюр із пелюсток троянд, сувенірну продукцію. А тематичний трояндовий парк та новий фестиваль доповнять й так унікально розмаїту парково-фестивальну палітру Доброславської громади, яку очолює член Правління ВАГ Людмила Прокопечко.

фото: agroportal

Всього один бал відділив перше місце від другого проекту-переможця села Кваси Ясінянської селищної громади (Закарпаття) – там буде створено мобільний пункт прийому та охолодження молока. Із цього молока на вже діючій сільській сироварні будуть виготовляти якісні сири під новим місцевим брендом, а люди у гірських селах цієї найбільш високогірної в Україні громади матимуть добрий стимул тримати корів. Загалом, Кваси і Ясінянська громада є гарним прикладом комплексного сучасного підходу до розвитку місцевого бізнес-кластеру на базі природної унікальності: високі гори, чисте повітря та лікувальні води. А голова Ясінянської громади Андрій Делятинчук (ця громада, до речі, першою із громад Закарпаття практично одразу після виборів актуалізувала членство у ВАГ) професійно знається на тому, як це робити – і цей його досвід може стати у нагоді іншим лідерам громад, які хочуть розвиток своєї громади заснувати на тому, чим вона особлива, унікальна.

фото: agroportal

Третьою стала навчена гірким досвідом війни Тупичівська сільська громада (Чернігівщина), яка створює сільську соціальну пекарню. Опинившись під окупацією, громада залишилася без цього життєво необхідного продукту, тож тепер хоче створити власне виробництво хліба, і добре знає, як це зробити дійсно якісно – щоб місцевий хліб став ще й візитівкою та джерелом доходу для громади. Заодно, цей проект може стати добрим прикладом співпраці місцевого бізнесу та місцевої влади на користь громаді.

фото: agroportal

Четвертим, відставши всього на пару балів, стало ще одне село, яке пережило жах окупації – Нова Слобода (Сумщина), де головою громади є голова Сумського обласного відділення ВАГ Ольга Гаркавенко. Через села громади спочатку заходила, а потім втікала з України російська орда. Абсолютно унікальна Новослобідська громада, на території якої (і тільки тут!) проживає субетнос “горюни”, робить перші кроки, спрямовані на збереження та промоцію своєї культурно-історичної неймовірності: минулого року у громаді вперше провели фестиваль “На гостини до горюнів”, а з допомогою Конкурсу буде створено бренд “Горюнські чаї”. 

фото: agroportal

Коментуючи свою згоду стати амбасадором Конкурсу, Ігор Абрам’юк зауважив, що справжні успіхи громад стають можливими виключно завдяки людям та працюють на благо людей: ”Насправді громади неймовірними роблять неймовірні люди, які своєю активністю – чи то громадською, чи то економічною – забезпечують збереження і примноження усіх переваг громади: природних, культурних, історичних, людських. Справжня сталість, справжній розвиток і справжня неймовірність – це завжди люди. І це завжди для людей.” Саме в цьому – головна цінність подібних конкурсів.

Всеукраїнська асоціація громад щиро вітає всю десятку сіл-переможців Конкурсу (адже увійти у число десяти кращих у конкурсі, на який було подано 210 заявок – це вже перемога!) та запрошує до співпраці з метою поширення успішного досвіду задля розвитку всіх неймовірних українських сіл!

Деталі щодо десятки фіналістів та їхніх проектів – на сайті Агропортал за посиланням: https://agroportal.ua/konkurs/viznacheno-peremozhciv-vseukrajinskogo-konkursu-neymovirni-sela-ukrajini-2022 

© Всеукраїнська асоціація громад