Головна Новини Охорона дитинства та захист прав дитини

Охорона дитинства та захист прав дитини

by lena

Верховна Рада України ухвалила закон, що має на меті вдосконалити регулювання діяльності Державної служби України у справах дітей і посилити роль виконкомів територіальних громад як органів опіки та піклування. Законопроект №7087 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування функцій органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту прав дітей у зв’язку з утворенням Державної служби України у справах дітей», розмежовує повноваження центральних та місцевих органів влади, органів місцевого самоврядування та територіальних громад у сфері охорони дитинства та захисту прав дитини.

Згідно з документом, облік дітей, які можуть бути усиновлені, здійснюється службами у справах дітей сільських/селищних/міських рад за місцем походження дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

Облік громадян України, які проживають в Україні і бажають усиновити дитину, ведеться службами у справах дітей за місцем їх проживання. А облік громадян України, які проживають за межами України, та іноземців, які бажають усиновити дитину, ведеться Держслужбою у справах дітей.

Ухвалення цього Закону підтверджує важливість створення Служби у справах дітей в усіх територіальних громадах України.

Закон набирає чинності з 1 січня 2023 року.

Читайте також