Охорона дитинства та захист прав дитини

by lena

Верховна Рада України ухвалила закон, що має на меті вдосконалити регулювання діяльності Державної служби України у справах дітей і посилити роль виконкомів територіальних громад як органів опіки та піклування. Законопроект №7087 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування функцій органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту прав дітей у зв’язку з утворенням Державної служби України у справах дітей», розмежовує повноваження центральних та місцевих органів влади, органів місцевого самоврядування та територіальних громад у сфері охорони дитинства та захисту прав дитини.

Згідно з документом, облік дітей, які можуть бути усиновлені, здійснюється службами у справах дітей сільських/селищних/міських рад за місцем походження дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

Облік громадян України, які проживають в Україні і бажають усиновити дитину, ведеться службами у справах дітей за місцем їх проживання. А облік громадян України, які проживають за межами України, та іноземців, які бажають усиновити дитину, ведеться Держслужбою у справах дітей.

Ухвалення цього Закону підтверджує важливість створення Служби у справах дітей в усіх територіальних громадах України.

Закон набирає чинності з 1 січня 2023 року.

© Всеукраїнська асоціація громад