Головна Новини Всеукраїнська асоціація громад утворила Комітет з питань ветеранів та розпочинає реалізацію проєкту «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики»

Всеукраїнська асоціація громад утворила Комітет з питань ветеранів та розпочинає реалізацію проєкту «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики»

by Julia

Рішення про утворення Комітету ВАГ з питань ветеранів було ухвалене на засіданні Правління ВАГ 1 грудня 2023 року. Цим рішенням фактично розпочато реалізацію Проєкту «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики». Проєкт буде реалізовуватися за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Цей проєкт є для ВАГ дуже важливим, адже питання реінтеграції ветеранів після їх повернення у громади набуває нині значну вагу та потребує запровадження нових рішень та практик, – роботи ОМС з ветеранами і членами їхніх сімей. 

Проєкт «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики», що його ВАГ буде реалізовувати впродовж наступних 12 місяців, спрямований на підвищення ефективності роботи з реінтеграції ветеранів та підтримки їхніх сімей через підвищення рівня поінформованості та фахової спроможності ОМС, а також їх загальнонаціонального об’єднання, який є ВАГ.

Українські громади мають різний фінансовий і організаційний ресурс, при цьому невеликі, переважно сільські громади є менш спроможними забезпечити ефективну роботу з ветеранами. Водночас, децентралізація призвела до того, що саме на рівні ОМС має забезпечуватися виконання значної частини завдань держави, у тому числі – пов’язаних із реабілітацією та реінтеграцією ветеранів. Тому вкрай актуальною та важливою задачею є підвищення спроможності ОМС у питаннях реінтеграції ветеранів та підтримки їхніх сімей в умовах довготривалої війни, за відсутності адекватної державної політики у цій сфері.   

На новостворений Комітет буде покладено задачі щодо виявлення та поширення успішних практик, обговорення законопроектів та інших документів державної політики, формування позиції ВАГ з питань ветеранської політики.  Модеруватиме діяльність Комітету експертка ВАГ Анжеліка Близнюк. Планується, що Комітет збиратиметься на свої засідання не рідше, аніж раз на два місяці. Перше розширене засідання Комітету відбудеться вже у січні.

Запрошуємо експертів, представників органів місцевого самоврядування, очільників громад долучитись до участі в роботі Комітету ВАГ з питань ветеранів. Заповніть, будь ласка, анкету за посиланням, і ми обов’язково з вами зв’яжемося.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeH_-jloAJSqwwIiwfKAxwehY5QHrzGVR7Mce5XEOb8JujuqQ/viewform

Читайте також