Ветеранський проєкт ВАГ презентовано на першому відкритому засіданні Комітету ВАГ з питань ветеранів, у якому взяло участь понад 500 учасників

by Julia

Всеукраїнська асоціація громад провела перше відкрите засідання Комітету ВАГ з питань ветеранів. Приєдналися до засідання в режимі онлайн 547 учасників.

У рамках засідання відбулася презентація проєкту «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики», який реалізується ВАГ за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» за участі ГО “Простір можливостей”.

Проєкт покликаний об’єднати зусилля асоціації, органів місцевого самоврядування та ветеранської спільноти в питаннях розбудови можливостей громад з реінтеграції та підтримки ветеранок/ветеранів і членів їхніх родин.

«Задача проєкту – обмінятися досвідом роботи з ветеранами. Ми маємо 10 пілотних громад з різних областей України, для того, щоб обмінятися практиками, які вже є в багатьох громадах. Їхні найкращі практики реалізувати в конкретних документах цих громад. І в результаті ми проведемо навчання для щонайменше 100 громад, але постараємося охопити якомога більшу кількість», – підкреслив виконавчий директор ВАГ Іван Слободяник.

Голова Чернівецького обласного відділення ВАГ, заступник командира роти 109 ОГШБ, 10 ОГШБр “Едельвейс” Олег Горбатюк переконаний, що необхідно поширювати досвід за результатами проєкту по всій Україні, бо війна може тривати довго і треба навчитись жити, працювати та долати наслідки.

“Ветерани не мають де жити, не знають як себе реалізувати. Я постійно з ними на зв’язку, намагаюсь допомогти, знайти необхідні контакти, щоб люди могли реалізуватися. Адже найстрашніше – повернутись і відчути себе нікому не потрібним, в той час, як віддав своє здоров’я на захист Батьківщини”.

У своєму вступному слові радниця Міністра соціальної політики України Наталя Кавецька зазначила: 

«Кожен на своєму рівні намагається збудувати цілісну систему надання соціальних послуг, роботи із сім’ями ветеранів. В моєму розумінні це великий системний процес, ключовим завданням якого є створення ефективної системи соціальної підтримки для сімей військових, ветеранів на всіх етапах несення служби».

Програмна координаторка Міжнародного фонду «Відродження» Ольга Гальченко зауважила про важливість питання роботи з ветеранами/ками та їхніми близькими.

«Дуже вітаю ВАГ за те, що ви в піонерах роботи зі встановлення вашого спеціалізованого Комітету з питань ветеранів. Бо це зараз те, що роблять просунуті організації, які думають на декілька кроків вперед. Бо питання ветеранів – це питання на роки: два, п’ять, десять років. Наслідки війни триватимуть досить довго».

Цей проєкт є для ВАГ дуже важливим, адже питання реінтеграції ветеранів після їх повернення у громади набуває нині значну вагу та потребує запровадження нових рішень та практик, – роботи ОМС з ветеранами і членами їхніх сімей. Робота з реінтеграції ветеранів у громади має бути, перш за все, кваліфікованою та системною – наголосив директор з розвитку ВАГ, координатор проєкту Ігор Абрам’юк, презентуючи проєкт (презентація додана).

«Кваліфікована робота з ветеранами означає, що ветерани є учасниками розвитку громади. Некваліфікована робота з ветеранами означає, що ветерани можуть стати проблемою для громади. Ми не хочемо, щоб така важлива категорія людей, які зараз захищають нашу Вітчизну, ставала проблемою. Ми хочемо, щоб ці люди влились у коло найактивніших учасників усіх процесів розвитку громади».

Експертка ВАГ Анжеліка Близнюк детально розповіла про роботу з пілотними громадами в межах реалізації проєкту.

“У громадах ми опрацьовуємо механізми та інструменти підтримки ветеранів і ветеранок через такі місцеві політики, як підготовка цільових місцевих програм, або стратегій розвитку, де ветеранський компонент стане наскрізною темою”.

Директорка проєктів ГО “Простір можливостей” Оксана Коляда підкреслила, що нині відсутній механізм працевлаштування ветеранів, а також механізм оплати помічникам ветеранів.

“Ми пропонуємо розглянути питання субвенцій з держбюджету для оплати таких спеціалістів. Усі організації, які сьогодні тут можуть запропонувати весь спектр послуг. Ми готові забрати на навчання працівників соціальної сфери, фахівців по роботі з ветеранами. Якщо у вас є такі запити – звертайтесь через ВАГ до «Простору можливостей».

Питання реінтеграції ветеранів буде актуальне ще не один рік, наслідки війни довготривалі і необхідно навчитись працювати з ними і знаходити шляхи вирішення тих питань, які постають у військовий час.

Окрім презентації Проєкту, на засіданні були також озвучені та обговорені актуальні питання ветеранської політики і роботи з ветеранами, інші проблемні питання, пов’язані з війною: мобілізація, допомога війську з боку ОМС, вшанування пам’яті загиблих та інші.

Правозахисниця та співзасновниця “Правозахисний Центр для військовослужбовців “Принцип” Любов Галан розповіла про правовий навігатор – збірник алгоритмів для військовослужбовців, з приводу того, як діяти в різних ситуаціях. А також поділилась результатами дослідження соціальних послуг в громадах та які є прогалини у системі.

“Дослідження показало, що громади мають проблеми з наданням специфічних соціальних послуг для ветеранів: інклюзивне навчання, переклад жестовою мовою, догляд, транспортування тощо і є необхідність підвищити рівень безбар’єрності в громадах”.

Прес-офіцер 114 окремої бригади Сил територіальної оборони Дмитро Кулібаба знає проблеми військовослужбовців не на словах і зазначає:

“Потрібно будувати в Україні простір, де військовим і цивільним комфортно жити і будувати майбутнє, за яке ми боремось на фронті. В Америці, якщо ти не воював – не маєш стільки можливостей і преференцій, скільки мають військові. Також варто розуміти, що стан військового дуже залежить від того, яка ситуація з його родиною, дітьми, можливістю віддати дитину у садочок тощо”.

Заступник директора департаменту, начальник відділу соціальної політики департаменту соціального забезпечення Міністерства оборони України Сергій Кучеренко наголосив на непростій задачі, яка нині стоїть перед Міноборони.

“Перед нами стоїть завдання — створити умови, за яких військовослужбовець не примусово перебував на службі, а в добровільному порядку вступав на військову службу, наприклад, за контрактом. Ми намагаємося налагодити взаємодію з територіальними центрами комплектування, щоб військовослужбовець, який звільнений зі служби, міг спокійно у нормальному ритмі перейти до цивільного життя”.

У рамках проєкту «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики» планується проведення очних інформаційно-навчальних заходів, де не менш як 100 представників ОМС (старости, працівники ЦНАПів, інші працівники ОМС, яким доручено роботу з ветеранами) пройдуть спеціалізоване навчання з тематики реінтеграції ветеранок і ветеранів, підтримки їхніх сімей.

Очікується, що інформаційні онлайн заходи Проєкту мають охопити не менш як 500 ОМС. Високий рівень інтересу до першого засідання підтверджує наші сподівання на значну зацікавленість ОМС, а отже, заходи Проєкту матимуть максимально широку аудиторію та охоплять більшість українських громад.

Довідково:

Комітет ВАГ з питань ветеранів утворено рішенням Правління ВАГ від 1 грудня 2023 року. На Комітет, який є колективним дорадчим органом асоціації, покладено задачі щодо виявлення та поширення успішних практик у громадах, обговорення законопроектів та інших документів державної політики, формування позиції ВАГ з питань ветеранської політики на національному рівні, вироблення рекомендацій та надання роз’яснень ОМС щодо роботи з ветеранами тощо.

До складу Комітету входять керівники та фахівці ОМС, участь у роботі беруть експерти та представники ветеранської спільноти. Модерує діяльність Комітету експертка ВАГ Анжеліка Близнюк. Комітет періодично буде збиратися на засідання, також створено телеграм-чат для оперативної комунікації учасників Комітету.

  • Відеозапис засідання – за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=Cfxm6jRqhp4 
  • Презентація Проєкту ВАГ «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики» – за посиланням.
  • Матеріали ГО “Простір можливостей” ( методичний посібник по створенню Ветеранського простору; Концепція політики щодо ветеранів та їхніх сімей)
  • З повним текстом дослідження “Соціальні послуги для ветеранів та ветеранок у громадах: виклики та потреби” можна ознайомитися тут
  • Посилання на правовий навігатор: https://navigator.pryncyp.com/ 

© Всеукраїнська асоціація громад