Головна Новини Вебінар з питань розробки містобудівної документації на місцевому рівні

Вебінар з питань розробки містобудівної документації на місцевому рівні

by [email protected]

10 липня Всеукраїнська асоціація громад за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) провела вебінар «Актуальні питання розробки містобудівної документації на місцевому рівні”.

Модерувала захід радниця ВАГ з юридичних питань Діана Коломійцева. Вона наголосила, що тему для обговорення обрано надзвичайно актуальну, адже в умовах післявоєнної відбудови, містобудівна документація дозволить забезпечити ефективне використання та охорону всіх земель у межах території громади, залучати інвесторів, задовольняти актуальні потреби своїх громадян в сучасних містобудівних рішеннях.

У вітальному слові Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк зазначила: “У Верховній Раді створено робочу групу з питань комплексного відновлення територій, яка об’єднує представників обласних адміністрацій, територіальних громад. Група  координуватиме роботу зі  створення програм комплексного відновлення. Цей документ є не просто стратегічним, він буде  використовуватись як вихідні дані  для розробки містобудівної документації ”. Також вона зазначила, що Комітет готовий і надалі надавати експертну підтримку громадам у розробці та супроводі створення комплексних планів.

Євген Бердніков, радник із земельного законодавства Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), розповів про ключові зміни у сфері землеустрою. Він зауважив: “Комплексний план просторового розвитку території територіальної громади є одночасно землевпорядною та містобудівною документацією на місцевому рівні (як в межах, так і за межами населених пунктів) та включає в себе також екологічну та пам’яткоохоронну документацію».

Він також підкреслив, що пілотні проекти на базі Роганської та Пісочинської громад Харківського району Харківської області допомогли створити певні методичні матеріали щодо розробки комплексних планів просторового розвитку громад, які знаходяться у відкритому доступі та наголосив на подальшій тісній співпраці з ВАГ щодо збору та аналізу даних стану розробки та впровадження планів просторового розвитку.

Григорій Мельничук, заступник директора Департаменту – начальник відділу містобудування, планування територій та сталого розвитку населених пунктів Департаменту просторового планування територій та  архітектури Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України у вигляді презентації показав, що таке комплексний підхід до відновлення та як це впливає на збалансованість розвитку, інвестиційну привабливість та стійкий розвиток громади.

Під час вебінару були розглянуті такі питання:

  • стан розробки містобудівної документації на місцевому рівні; 
  • реформа містобудівної документації та впровадження комплексних планів просторового розвитку територій територіальних громад
  • комплексне планування відновлення, роль програм комплексного відновлення та комплексних планів просторового розвитку територій громад у відновленні населених пунктів та територій; 
  • практичні аспекти розроблення містобудівної документації та програм комплексного відновлення.

Запис вебінару за посиланням: https://youtu.be/udrDT-AADEM

Презентації можна завантажити за посиланням: https://bit.ly/46KRBa6

Корисні матеріали (посібники) можна переглянути на сайті ВАГ:

https://bit.ly/3O7TiY5 або https://bit.ly/3XJ5dPa

Читайте також