Головна Новини ВАГ взяла участь в обговоренні шляхів впровадження Закону України “Про адміністративну процедуру”

ВАГ взяла участь в обговоренні шляхів впровадження Закону України “Про адміністративну процедуру”

by Непом'ящий Микола

13 листопада за ініціативи Секретаріату Кабінету Міністрів України та Міністерства юстиції України за сприяння Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування та за підтримки проєкту ЄС EU4PAR відбулась робоча зустріч щодо готовності органів місцевого самоврядування до набрання чинності Закону України “Про адміністративну процедуру” (ЗАП) та окреслення перспективних напрямів взаємодії з міжнародними партнерами у впровадженні загальної адміністративної процедури. 

З 15 грудня 2023 року Закон України “Про адміністративну процедуру” набирає чинності. Його реалізація є не лише важливою умовою вступу України до ЄС, а й встановлює революційно новий порядок взаємодії держави та ОМС з громадянами та бізнесом майже в усіх сферах відносин, робить процедуру ухвалення рішень прозорою та зрозумілою. 

  • Чи готові громади до впровадження Закону?
  • Які наступні кроки мають зробити органи місцевого самоврядування?
  • Яку допомогу потребують територіальні громади з боку профільних Міністерств та проєктів міжнародної технічної допомоги?

Ці та інші питання обговорювались на заході, що мають на меті допомогу органам місцевого самоврядування для успішної імплементації Закону. 

У своєму виступі під час оброворень Надія Слюсарчик, заступниця виконавчого директора Всеукраїнської асоціації громад, зазначила, що сільські громади найбільше потерпають від нестачі кваліфікованих кадрів.

“Проблема також у тому, що є багато громад, які не мають ЦНАП, що не сприяє покращенню якості надання послуг і ефективному впровадженню Закону про адміністративну процедуру. Одна з найважливіших потреб для сільських органів самоврядування – детальні інструкції та роз’яснення про те, як діяти в тих чи інших ситуаціях з дотриманням норм ЗАП”, – зазначила Надія Слюсарчик.

Додаткові складнощі виникають в окремих громадах через відсутність електронного документообігу та Центрів надання адміністративних послуг. Також через відсутність чітких алгоритмів дій, методичних роз’яснень, практичних рекомендацій та недостатнє розуміння нововведень, посадові особи місцевого самоврядування можуть допускатися помилок в оформленні документів, що призведе до негативних наслідків та виникнення судових справ.

Внаслідок робочої зустрічі Всеукраїнська асоціація громад звертається до сільських/селищних/міських голів з проханням окреслити потреби та проблеми ОМС з огляду на введення в дію Закону України “Про адміністративну процедуру” та надіслати їх ВАГ на електронну адресу: [email protected]

В сою чергу ВАГ узагальнить питання та потреби громад  та буде працювати з  профільними Міністерствами, проєктами міжнародної допомоги щодо організації необхідних роз’яснень, навчань та іншої допомоги відповідно до запитів громад.

Детальніше про захід на сайті за посиланням

Читайте також