Головна Новини ВАГ взяла участь у форумі “Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція” в Бучі

ВАГ взяла участь у форумі “Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція” в Бучі

by Julia

У Бучі відбувся форум “Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція”, організатором якого став Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. На Форумі йшлося про необхідність консолідації зусиль держави, місцеве самоврядування, експертного середовища та міжнародних партнерів задля продовження тих реформ, які є нині ключовими для країни. Учасники панельних дискусій підкреслили, що безпека громадян – пріоритет.

Олена Шуляк, Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

«Країна — це громада і громадяни. І наше завдання допомагати нашим громадам і громадянам на усіх рівнях, щоб держава ставала відповідним сервісом і надавала різні можливості громадянам впливати на рішення на центральному, регіональному та місцевому рівнях».

Олександр Кубраков, Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України

«Консолідація зусиль держави, місцевого самоврядування, військових адміністрацій в напрямку посилення обороноздатності держави, створення безпечних умов для проживання людей — сьогодні залишається нашим спільним ключовим завданням. Водночас ми маємо продовжувати реформи, які наближають нас до членства в ЕС».

 

На форумі виступив Директор з розвитку — заступник виконавчого директора  Всеукраїнської асоціації громад  Ігор Абрам’юк. Він озвучив пріоритети ВАГ, які були затвердженні Правлінням Асоціації окремим документом 7 вересня.

Асоціація при визначенні пріоритетів враховує виклики, зумовлені війною. Так, провідним проектом ВАГ зараз є проект «Згуртовані громади», який реалізовується за підтримки Програми USAID АГРО. У рамках цього проєкту ми допомагаємо з логістикою перевезень від громади до громади. Окрім того, Всеукраїнська асоціація громад започатковує новий ветеранський проект, який підтримано Міжнародним Фондом «Відродження».

Також заступник виконавчого директора ВАГ підкреслив, що пріоритетом для ВАГ був і залишається розвиток села.

Ігор Абрам’юк, Директор з розвитку — заступник виконавчого директора  Всеукраїнської асоціації громад 

«Ми продовжуємо шукати в Україні політику сільського розвитку, якої немає. Ми вже знаємо де її шукати, тому що в Європі сільські території є з одного боку об’єктом політики згуртованості, тому ми будемо її шукати в державній регіональній політиці. З іншого боку, розвиток села є однією з цілей спільної аграрної політики ЕС. Тому ми будемо шукати сільську політику також і в нашій українській аграрній політиці. І сподіваємось, що політика розвитку сільських територій також стане однією з політик, якими перейматимуться Комітети Верховної Ради».

Асоціація виступає за більш справедливий підхід щодо зарахування ПДФО – за місцем проживання людей – І. Абрам’юк нагадав про відповідне рішення Правління ВАГ.

Також, за результатами обговорення на Правлінні, ВАГ радитиме Мінінфраструктури звернути увагу на рекомендації експертів щодо необхідності спрощення системи документів стратегічного, просторового планування громад та планування відновлення.

Усвідомлюючи гостроту проблеми ресурсного забезпечення громад, Асоціація шукає можливості підвищення спроможності органів місцевого самоврядування в питаннях проектного менеджменту, фандрейзингу та краудфандингу – аби вони змогли ефективно використати можливості, які відкриваються, зокрема, в процесі євроінтеграції.

ВАГ підтримує ініціативи влади щодо вдосконалення правової рамки діяльності місцевого самоврядування, зокрема щодо впровадження розумної системи нагляду за законністю рішень ОМС, чіткого розмежування повноважень між виконавчою владою та самоврядуванням.

Водночас, Асоціація закликає владу розвивати успіх децентралізаційної реформи, а не робити кроки назад – бо будь-які спроби послаблення місцевого самоврядування та тиску на його лідерів послаблюють державу.

https://youtu.be/AxhqvZgsA-g

Читайте також