ВАГ виступає за доступне іпотечне кредитування та сплату ПДФО за місцем проживання

by Непом'ящий Микола

На форумі «Право на житло в Україні» виступив виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник. За його словами, сьогодні актуальним аспектом є необхідність врегулювати питання житлової політики держави.

Іван Слободяник:

«Найкращим варіантом є економічна спроможність самих громадян купувати житло. Щоб були програми компенсації відсоткових ставок, доступні іпотечні програми. Для нашої Асоціації це є дуже важливо. Ми виступаємо за те, щоб ПДФО сплачувався за місцем проживання людей. Це європейська модель оподаткування. Відповідно, комфортні умови проживання громадян сприятимуть і збільшенню доходів громад».

За словами учасників форуму, нині є три джерела відновлення зруйнованого житла в Україні:

  • бюджет місцевих громад
  • міжнародна допомога
  • державне фінансування

Міський голова Ірпеня Олександр Маркушин зазначив, питання відновлення зруйнованого житла та отримання нового – стоїть дуже гостро і діюче законодавство не ефективне.

Олександр Маркушин:

«Діюче законодавство по забезпеченню житлом не діє, необхідно чесно сказати людям, що це нереалістичні очікування щодо отримання житла. Треба шукати інші способи допомоги, зокрема, реконструювати старе житло і таким чином давати можливість збільшувати житловий фонд, а також повернути пайову участь соціального житла на користь громад від забудовників».

Менеджер проєктів Офісу Ради Європи в Україні Ганна Христова переконана, що нині необхідно усунути прогалини в національному законодавстві,  щоб ті громадяни, які потребують житла, не залишились без нього.

Ганна Христова:

«Житлові програми мають бути доступними на місцевому рівні. Надважливо – побудувати ефективні механізми компенсації за зруйноване житло через військову агресію Росії проти України».

Учасники форуму підкреслюють: після закінчення війни громадяни України потребуватимуть житла значно більше. ніж було до цього. Лише за офіційними даними кількість внутрішньо переміщених осіб сягає 3 674 000.

© Всеукраїнська асоціація громад