Головна Новини ВАГ виступає за доступне іпотечне кредитування та сплату ПДФО за місцем проживання

ВАГ виступає за доступне іпотечне кредитування та сплату ПДФО за місцем проживання

by Непом'ящий Микола

На форумі «Право на житло в Україні» виступив виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник. За його словами, сьогодні актуальним аспектом є необхідність врегулювати питання житлової політики держави.

Іван Слободяник:

«Найкращим варіантом є економічна спроможність самих громадян купувати житло. Щоб були програми компенсації відсоткових ставок, доступні іпотечні програми. Для нашої Асоціації це є дуже важливо. Ми виступаємо за те, щоб ПДФО сплачувався за місцем проживання людей. Це європейська модель оподаткування. Відповідно, комфортні умови проживання громадян сприятимуть і збільшенню доходів громад».

За словами учасників форуму, нині є три джерела відновлення зруйнованого житла в Україні:

  • бюджет місцевих громад
  • міжнародна допомога
  • державне фінансування

Міський голова Ірпеня Олександр Маркушин зазначив, питання відновлення зруйнованого житла та отримання нового – стоїть дуже гостро і діюче законодавство не ефективне.

Олександр Маркушин:

«Діюче законодавство по забезпеченню житлом не діє, необхідно чесно сказати людям, що це нереалістичні очікування щодо отримання житла. Треба шукати інші способи допомоги, зокрема, реконструювати старе житло і таким чином давати можливість збільшувати житловий фонд, а також повернути пайову участь соціального житла на користь громад від забудовників».

Менеджер проєктів Офісу Ради Європи в Україні Ганна Христова переконана, що нині необхідно усунути прогалини в національному законодавстві,  щоб ті громадяни, які потребують житла, не залишились без нього.

Ганна Христова:

«Житлові програми мають бути доступними на місцевому рівні. Надважливо – побудувати ефективні механізми компенсації за зруйноване житло через військову агресію Росії проти України».

Учасники форуму підкреслюють: після закінчення війни громадяни України потребуватимуть житла значно більше. ніж було до цього. Лише за офіційними даними кількість внутрішньо переміщених осіб сягає 3 674 000.

Читайте також