Головна Новини ВАГ відстоює концепцію чіткого розмежування повноважень між виконавчою владою та місцевим самоврядування

ВАГ відстоює концепцію чіткого розмежування повноважень між виконавчою владою та місцевим самоврядування

by Непом'ящий Микола

У столиці відбулась Підсумкова конференція «Місцеве самоврядування та територіальна організація влади в Україні в умовах воєнного стану та на шляху до Європейського Союзу». 

На заході виступив виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник. За його словами, ВАГ відстоює концепцію чіткого розмежування повноважень між виконавчою владою та місцевим самоврядування відповідно до Європейської Хартії. Слободяник переконаний: мають бути чіткі методології для здійснення делегованих повноважень органами місцевого самоврядування. Держава обов’язково має передавати в повному обсязі кошти місцевому самоврядуванню для виконання делегованих повноважень ОМС відповідно до визначеної методології.

Іван Слободяник:

«Не можна допустити, щоб державою передавались повноваження місцевому самоврядуванню без відповідного фінансування. Між державними органами влади та місцевим самоврядування мають бути встановлені чесні і відкриті стосунки як щодо виконання завдань так і щодо розподілу фінансів. Такі відкриті стосунки між гілками влади сприятимуть відновленню України та  задоволення потреб українців, як стійкої прогресивної нації.»

Під час панельної дискусії Голова Правління ЦППР Ігор Коліушко зазначив: громади повинні самі владнати ситуацію з органами місцевого самоврядування і для цього необхідно впровадити відповідну Концепцію.

Ігор Коліушко:

«Наприклад, місцеві референдуми, якщо є необхідність висловити недовіру раді, яка не виражає інтереси громади. Також варіант тимчасового, не більш як на півроку, прямого управління з районної держадміністрації.  Коли період відсутності місцевого самоврядування може затягнутись – тоді треба мати інструмент призначення тимчасового уповноваженого Кабінетом Міністрів».

Директор ГО «Інститут розвитку територій» Юрій Ганущак наголошує: повноваження, які не можна передавати місцевому самоврядуванню – оборона, зовнішня політика, законотворчість та судова влада.

Юрій Ганущак:

«Та є повноваження, які можна передати. Наприклад, чи може орган місцевого самоврядування допомагати  системі соціального захисту? Так, можна! Якщо це передбачено законом».

Начальник Управління з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Сергій Шаршов підкреслює: повномасштабна війна внесла суттєві корективи в життя держави і суспільства, тому показники спроможності громад мають бути переглянуті.

Сергій Шаршов:

«Мають бути певні індикатори спроможності громад на тих, чи інших територіях. Раніше була визначена методика формування спроможності громад. Діючі показники в урядовій постанові: чисельність дітей шкільного і дошкільного віку та наявність чи відсутність об’єктів інфраструктури. Є запит переглянути усі ці показники, адже війна змішала їх між собою. В січні 2022 року була презентована система визначення спроможності громад, яка складається з більш ніж 50 показників. Однак з початком повномасштабної війни цей процес призупинився».

Читайте також