Головна Новини ВАГ спільно з МОН обговорили реформу профільної середньої освіти: ВІДЕО

ВАГ спільно з МОН обговорили реформу профільної середньої освіти: ВІДЕО

by Інна Тесленко

Всеукраїнська асоціація громад разом із заступником Міністра освіти та науки України Андрієм СТАШКІВИМ провели спільні обговорення законодавчого порядку денного реформи профільної середньої освіти.

Зустріч була організована за ініціативи Асоціації (лист Міністерству від 22.04.2024 №171/024).

У межах заходу представники Всеукраїнської асоціації громад з різних областей змогли ознайомитись із законодавчими змінами реформування профільної середньої освіти та отримали відповіді на запитання, які були надіслані Міністерству Асоціацією.

Представники ОМС порушили питання моделювання майбутньої мережі закладів профільної середньої освіти у гірських регіонах та територіях, де ведуться бойові дії або вони є окупованими.

Окрім того, серед найбільш нагальних питань – формування мережі ліцеїв у сільській місцевості, довезення учнів до ліцеїв, якість доріг, фінансування профільних ліцеїв, створення пансіонів при закладах освіти, адаптація учнів в новому освітньому середовищі, перелік профілів для учнів, наявність критеріїв для відбору вчителів до нових ліцеїв тощо.

Переглянути відеозапис зустрічі та почути відповіді заступника Міністра освіти та науки України Андрія СТАШКІВА можна за посиланням.

Нагадаємо, з 2025 року передбачається пілотування, а з 2027 року – запровадження трирічної профільної середньої освіти (10-12 класи), яка спрямована на оновлення освітнього процесу, створення умов для самореалізації та готовності до ринку праці майбутнього.

Одним з ключових завдань реформи є формування спроможної мережі закладів освіти, побудови нової освітньої інфраструктури, яка дозволить забезпечити високу якість освіти та зі свого боку розвиток громад.
Сучасний стан освіти призводить до нерівності між сільськими й міськими школами за якістю та доступністю освіти. Постає необхідність шукати спільні шляхи і можливості для реформування профільної середньої освіти та обговорити зміни до законодавства, які сприятимуть реалізації цієї реформи.

Довідка:
З 2027 року в Україні запроваджується трирічна профільна середня освіта (10-12 класи) за двома спрямуваннями: академічним (орієнтація на продовження навчання в ЗВО), а також професійним (здобуття професії).
Реформа передбачає, що учні зможуть обирати профіль навчання, предмети й курси для поглибленого вивчення і таким чином готуватись до певної професії ще в школі.

У межах реформи буде створено окремі від початкової (можливо, базової освіти) заклади старшої профільної освіти (ліцеї) академічного та професійного спрямування з великою кількістю учнів.

Мережа ліцеїв має бути такою, щоб забезпечити вибір профілів для учнів, зокрема із сіл: або багатопрофільні ліцеї, або кілька ліцеїв із різними профілями на доступній відстані.

Читайте також