ВАГ організувала обговорення законопроекту про службу в ОМС

by [email protected]

13 лютого відбувся вебінар «Новації проекту Закону про службу в органах місцевого самоврядування (№6504)».

Фахівці Експертного простору ВАГ ініціювали громадське обговорення основних нововведень проекту Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування (№6504)».

До вебінару доєдналися близько 300 учасників –  голови територіальних громад, їх заступники, начальники профільних відділів, експерти. 

Законопроект №6504 має встановити нові правові та організаційні засади служби в органах місцевого самоврядування, покращити умови оплати праці посадових осіб ОМС і привести їх у відповідність до вимог існуючого законодавства.

Законопроект містить наступні важливі позитивні моменти: 

  • Розглядає службу в органах місцевого самоврядування як окремий інститут публічної служби та не містить посилань на Закон України «Про державну службу», що може зменшити розрив із точки зору престижу та ефективності між двома категоріями публічних службовців (в органах державної влади та органах місцевого самоврядування);
  • Визначає засади служби в органах місцевого самоврядування, базуючись на принципах, що робить її відповідною європейським стандартам, як от: верховенство права, законність, доброчесність, поєднання місцевих і державних інтересів, ефективність, рівний доступ до служби в органах місцевого самоврядування, професіоналізм, політична неупередженість, прозорість, відкритість, відповідальність;
  • Визначає категорії та підкатегорії посад службовців місцевого самоврядування з метою створення більш організованої та прозорої служби в органах місцевого самоврядування дає змогу краще розрізняти політичні та адміністративні посади в органах місцевого самоврядування;
  • Передбачає організацію кар’єрного просування службовців місцевого самоврядування із урахуванням інтересів служби та їх особистості, регулює роботу патронатної служби в органах місцевого самоврядування;
  • Створює умови для професіоналізації служби (добір на підставі відкритої конкурсної процедури, запобігання політизації службовців, професійна підготовка та підвищення кваліфікації, положення про соціальні гарантії);
  • Встановлюється чіткий і збалансований механізм для вирішення ситуації з виконанням незаконних наказів службовцями місцевого самоврядування, визначаючи чіткий механізм підпорядкування та дій в таких ситуаціях.

У ході активної дискусії представники громад ставили численні запитання доповідачам у чаті вебінару.

Учасники наголосили на необхідності:

  • встановити чіткі та прозорі вимоги до посадових осіб ОМС при їх призначенні чи переведенні на інші посади;
  • чітко регламентувати порядок проведення конкурсів на посади;
  • не допустити обмеження верхньої межі базового посадового окладу, який становить 8 прожиткових мінімумів для певних категорій посад.
  • доопрацювати в бік збільшення обмеження на фонд преміювання, який прописаний в законопроекті як  30% посадового окладу.

Фахівці ВАГ при вивченні цього законопроекту, обговоренні його з членами правління ВАГ, громадськістю звернули увагу на деякі проблемні аспекти, які можна було врегулювати до повторного читання.

У ВАГ переконані, що органи місцевого самоврядування повинні мати можливість визначати власні внутрішні адміністративні структури з урахуванням місцевих потреб і необхідності забезпечення ефективного управління, а також ОМС мають право в рамках національної економічної політики на власні фінансові ресурси, якими вони можуть вільно розпоряджатися в межах своїх повноважень. 

ВАГ вважає, що будь-яке штучне обмеження матитиме передумови для зменшення ефективності ОМС, як органів публічної влади, шляхом зменшення їх конкурентоздатності на локальному рівні як спроможних роботодавців, що може суперечити п.2 ст.6, Європейської Хартії Місцевого Самоврядування.

Захід організовано Всеукраїнською асоціацією громад за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО). 

6504_publicservice

© Всеукраїнська асоціація громад