ВАГ повторно звернулась до Кабміну та Мінфіну щодо термінового розширення переліку пріоритетних видатків з місцевих бюджетів

by [email protected]

До ВАГ знову почали надходити звернення від окремих органів місцевого самоврядування щодо критичної ситуації з обмеженням видатків місцевих бюджетів в умовах воєнного стану.

Нагадаємо, що Всеукраїнська асоціація громад у січні цього року  вже зверталася з проханням внести необхідні для функціонування громад зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 09.06.2021 р. «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою  в особливому режимі в умовах воєнного стану» (Постанова №590). Після чого, 14 березня 2023 року КМУ прийнято постанову №230 «Про внесення змін до Порядку виконання повноважень державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану», якою  було додано видатки на проведення інвентаризації та нормативної грошової оцінки земель; на виготовлення містобудівної документації; на виконання робіт з реконструкції споруд для очищення стічних вод, а також каналізаційних мереж і споруд на них; на розвиток мережі центрів надання адміністративних послуг.

Зважаючи на численні прохання органів місцевого самоврядування, фахівцями Всеукраїнської асоціації громад  підготовлено повторне звернення до Віцепрем’єр-міністра Олександра Кубракова та  Міністра фінансів України Сергія Марченка  з  проханням доповнити список пріоритетних видатків, які можуть здійснюватися в умовах воєнного стану, видатками на:

●  розроблення землевпорядної документації;

●  будівництво закладів освіти або їх капітальний ремонт;

●  розроблення програм комплексного відновлення території громади;

●  виконання робіт з планового чи косметичного  ремонту;

●  закупівлю комп’ютерного обладнання для закладів освіти;

●  оплату послуг з розробки технічної документації для здійснення капітального ремонту мереж водопостачання та водовідведення;

●  закупівлю комп’ютерного обладнання, придбання камер відеоспостереження, з метою забезпечення безпеки у громадах;

●  будівництво, ремонт та облаштування споруд цивільного захисту (укриття, бомбосховища тощо).

Відсутність вище перерахованих видатків у Постанові №590 призведе лише до зростання заборгованостей у громад перед кредиторами.

Всеукраїнська асоціація громад вважає, що дана постанова потребує доопрацювання з метою виключення обмежень у прийнятті управлінських рішень органами місцевого самоврядування та з метою повноцінної реалізації реформи децентралізації.

vyh_vag_111-023-vid-d-590-—-kopyya

© Всеукраїнська асоціація громад