ВАГ долучається до участі в «Європейському альянсі міст та регіонів для відбудови України»

by news

Всеукраїнська асоціація громад долучається до ініціативи Комітету регіонів Європейського Союзу «Європейського альянсу міст та регіонів для відбудови України».

Мета Альянсу — об’єднати зусилля Комітету регіонів, європейських та українських асоціацій ОМС, міст і громад країн Євросоюзу та України, спрямовані на відбудову нашої держави. Буде відведена окрема роль у “Платформі з відбудови України”, яка наразі формується Євросоюзом. 

Це сприяння співпраці між ОМС та між асоціаціями ОМС країн ЄС та України, підвищення спроможності українських ОМС через прямі контакти з європейськими ОМС та твінінґ, надання із залученням українських асоціацій ОМС консолідованих повідомлень про місцеві потреби, сприяння діалогу центру з громадами щодо зусиль з відбудови та інші. 

Принципи Альянсу — уповноважити органи місцевого самоврядування на провідну роль у відновленні, зокрема в оцінці потреб та подальшому плануванні та реалізації стратегії. Національні асоціації ОМС мають стати головними учасниками Альянсу, а самі органи місцевого самоврядування зможуть увійти у нього в якості асоційованих членів.

16 червня відбулася робоча онлайн-нарада основних партнерів. За словами виконавчого директора ВАГ Івана Слободяника, це вкрай важлива ініціатива як для справи відбудови України, так і для налагодження прямої співпраці українських громад та їх асоціацій із європейськими.

«Нині українські громади наразі мають гостру потребу в допомозі та підтримці, а відтак дуже зацікавлені у налагодженні співпраці та побратимства з громадами країн Європи. Так само Всеукраїнська асоціація громад зацікавлена у розвитку співробітництва з національними асоціаціями країн-членів ЄС», — наголосив Слободяник.

З огляду на значну роль та вагу сільських громад в Україні, виконавчий директор ВАГ запропонував до принципів та пріоритетів Альянсу додати також принцип «сприяння розвитку та модернізації українського села як важливої складової успіху України». Цю пропозицію було враховано, за що виконавчий директор висловив вдячність організаторам. 

27 червня відбудеться наступна робоча зустріч, де вже будуть обговорюватися питання розгортання практичної діяльності Альянсу.  Сам Альянс має бути запущено спільно з усіма ключовими партнерами на пленарному засіданні CoR 28-30 червня.

Є всі підстави сподіватися, що Альянс зможе відіграти суттєву роль як у майбутній післявоєнній відбудові нашої держави, так і у підтримці українських громад та налагодженні їхньої співпраці з громадами країн ЄС вже зараз – а це і є справжня практична євроінтеграція України.

© Всеукраїнська асоціація громад