Найкритичніше для громад зараз — це компенсатори по опалювальному сезону і тому місцеве самоврядування дуже сподівається, що в бюджеті на наступний рік буде передбачено їх реалізація. Про це заявив виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник під час обговорення  проекту державного бюджету на 2022 рік на засіданні парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. 

«Сільські териториторії не можуть поки похвалитись фінансовою спроможністю. Найкритичніше для них зараз — це компенсатори по опалювальному сезону. Є і меморандум між місцевим самоврядуванням, Кабінетом Міністрів та НАК «Нафтогаз України», і є закладені компенсатори на наступний рік, однак громади просять, щоб все підписане і закладене зрештою було виконано», — наголосив Іван Слободяник. 

Також громадам потрібне повернення інфраструктурної субвенції, незастосування пільг для великих держпідприємств і залишити акциз на тютюн і пальне в місцевих бюджетах:

«Фонд регіонального розвитку досі для багатьох громад  є лотереєю, а для малих ще й з дискримінаційним підходом за кількістю коштів. Ми у ВАГ не раз говорили, що доцільно було б повернути цю субвенцію хоча б до рівня 2016 року. Збільшення частки ПДФО, яке залишиться у місцевих бюджетах, — це позитив, але дуже хотілось би рухатись далі в цьому напрямку і щоб підприємства платили ПДФО за місцем знаходження виробничих потужностей», — підкреслив виконавчий директор ВАГ. 

Торкнувся Слободяник і ще одного питання, яке не було пов’язане з бюджетом, але дуже хвилює громади. Адже на Полтавщині почастішали випадки, коли невідомі люди почали звертатись до голів громад з дивними пропозиціями:

«Якісь невідомі особи представляються «інвесторами» і обіцяють за землю вирішити питання з фінансуванням з держфонду регіонального розвитку. Якщо голови громад таких шлють гуляти чорноземами, то ці «інвестори» ще й погрожують. Я мусив звернутися до голови комітету з держвлади та місцевого самоврядування, бо як виконавчий директор Асоціації громад про таке не міг мовчати», — зауважив Іван Слободяник. 

Нагадаємо, що  всі пропозиції, прохання і очікування громад від Держбюджету-22 Всеукраїнська асоціація громад виклала в листах, які направила і в Бюджетний комітет ВР, і в Комітет місцевого самоврядування.

 

 

© Всеукраїнська асоціація громад