З ініціативи заступника голови Всеукраїнської асоціації громад, Музиківського сільського голови Савєлія Лейбзона та голови Херсонського обласного відділення Асоціації, Виноградівського сільського голови Сергія Шматенка 30 вересня в Херсоні  відбувся круглий стіл «Сучасні інструменти ефективного управління територією громад: виклики та можливості». Захід зібрав більше 65-ти учасників: керівництво громад та райдержадміністрацій, фахівців з питань архітектури й землевпорядкування.

Савелій Лейбзон, під час відкриття зазначив, що такі відкриті зустрічі дають нові знання та гуртують громади навколо вирішення актуальних питань, користь такої роботи буде при системності такої комунікації.

У своєму виступі Ігор Абрам'юк, заступник виконавчого директора Всеукраїнської асоціації громад зазначив, що Асоціація була і залишається сфокусованою на питаннях розвитку сільських територій, з представниками яких проводиться низка регіональних заходів для верифікації потреби громад і подальшого формування нової стратегії  організації. Також Ігор Абрам'юк презентував проект Громадської антирейдерської платформи, що реалізується Асоціацією за підтримки USAID АГРО і покликаний протидіяти аграрному рейдерству, особливо в сільській місцевості.

Сергій Кубах, керівник напряму земельної реформи Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), представив громадам важливі кроки управління їх територією: “Перш за все необхідно зібрати та оприлюднити в електронному вигляді всі дані про землі громад та зареєструвати право власності громади на земельні ділянки, право державної власності на які раніше вже було зареєстровано, але зараз вони за Законом переходять у власність громад”.

Присутній на заході заступник голови обласної державної адміністрації Микола Якименко підкреслив актуальність теми: «Сільські території сьогодні розвиваються завдяки інвестиціям аграріїв. Реалізація земельної реформи є надважливою для південних областей України, зокрема Херсонщини, саме через перспективу розбудови меліоративної системи та стимулювання відтворення родючості ґрунтів. На мій погляд, Херсонщина – одна з тих областей України, які мають безмежний потенціал та повинні реалізувати його повною мірою, забезпечивши подальший динамічний розвиток економіки».

Євген Бердніков, радник із земельного законодавства Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), розповів про ключові зміни у сфері землеустрою та, зокрема, комплексні плани для громад”. 

Олександр Суляєв, радник з питань зрошення Програми USAID АГРО, у своєму виступі представив сучасний стан та перспективи зрошення і меліорація для південних областей України.

Всеукраїнська асоціація громад за підтримки партнерів забезпечує максимальну залученість представників громад до вирішення загальнодержавних питань у сфері сільського розвитку та забезпечує зворотній зв'язок, аби голос кожної громади був почутий і проблемні питання знаходили своє вирішення чимшвидше.

 

Переглянути фото

© Всеукраїнська асоціація громад