Утримання фортифікацій у громадах: Звідки брати кошти

by Інна Тесленко

Кабінет міністрів ухвалив постанову, за якою місцева влада буде долучена до утримання та обслуговування фортифікаційних споруд.

Враховуючи скорочення дохідної частини місцевих бюджетів у результаті переспрямування ПДФО з місцевих бюджетів до державного, представники Всеукраїнської асоціації громад (ВАГ) вважають за необхідне переглянути законодавчу формулу їх формування, а також врахувати індивідуальний підхід до кожної громади у розв’язанні питання стосовно фортифікацій.

Про це говорили члени Всеукраїнської асоціації громад під час спільного засідання Комітету з питань організації діяльності ОМС та Комітету з питань безпеки ВАГ.

Необхідність у перегляді формули ПДФО, за позицією громад, сприятиме належному обслуговуванню та утриманню фортифікацій.

У постанові уряду, зокрема, йдеться, що утримання та обслуговування фортифікаційних споруд здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, коштів місцевих бюджетів, передбачених на проведення заходів та робіт з територіальної оборони, а також інших джерел, не заборонених законодавством.

  • Окрім того, на спільному засіданні Комітетів було розглянуто основні положення та пропоновані правки до проєктів законодавчих актів, зокрема:
  • проєкт Закону України № 9559-д від 30.08.2023 «Про внесення змін до деяких законів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з підтримки сектору безпеки і оборони України»;
  • проєкт Операційного плану реалізації у 2024-2026 роках Національної стратегії протимінної діяльності на період до 2033;
  • важливі питання забезпечення життєдіяльності громад в період дії воєнного стану.

Напрацьовані законодавчі ініціативи будуть надіслані профільним органам державної влади.

© Всеукраїнська асоціація громад