Головна Новини Іван Слободяник розповів, де брати ресурси на повноваження та розвиток громад

Іван Слободяник розповів, де брати ресурси на повноваження та розвиток громад

by Інна Тесленко
459966834 8552178514804435 2592852043091273632 N

ПДФО за місцем проживання, збільшення ставки податкування земель лісового призначення і земель природно-заповідного фонду, повернення статус-кво щодо вилучення реверсу, який і був до 2024 року і не тільки – усе це може стати джерелами ресурсів на повноваження та розвиток громад.

Про це розповів виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник під час форуму громад Хмельниччини на тему: «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція», організованого Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з проєктом HOVERLA / проєкт USAID в Україні.

«Фінансова та ресурсна децентралізація – одне з найважливіших сьогодні питань. Бо без ресурсів на повноваження громад про завершення децентралізації говорити марно», – зазначив він.

460954460 8552178671471086 4355672361842301948 N

Серед джерел ресурсів, на думку ВАГ:

✅повернення статус-кво щодо вилучення реверсу, який і був до 2024 року. Ми порахували: якщо повернеться статус-кво позитивними бенефіціарами з бюджетами більшими, ніж у 2024 році, буде понад 800 громад.

✅Також в межах консультацій по бюджетному процесу ВАГ буде висловлювати позицію, щоб формула горизонтального вирівнювання, була змінена і дала можливість забезпечувати не 80%, а 100% потреб у дотації.

✅ВАГ виступає за продовження застосування нормативів відрахувань ПДФО у розмірі 64% до бюджетів територіальних громад.

✅ Що стосується військового ПДФО. Нагадав що якби сплата всього ПДФО в т.ч. військового була б  за місцем проживання то не було б диспропорції і вилучення. Зараз же спробуємо поборотись щоб залишили “силовий” ПДФО – дснс, прокуратура, тощо.

✅Наступне джерело –  управління земельними ресурсами, а саме мінімальне податкове зобов’язання за володіння (користування) земельною ділянкою. ВАГ підписала з Держгеокадастром меморандум про співробітництво в проведенні інвентаризації земель територіальних громад. Оскільки саме там є величезні ресурси для додаткових надходжень для громад.

✅Адміністрування земельного податку та на нерухомість. Нарешті про це почали говорити на центральному рівні. І це заслуга ВАГ, яка у меморандумі з центральною владою це прописала і підписали в присутності Президента з ДПС. А ДПС раніше про це навіть говорити не дуже хотіла. І цього будемо це тестувати на пілотах.

✅Ліси – у власності громад. Всеукраїнська асоціація громад виступає проти позбавлення територіальних громад права розпоряджатись землями лісогосподарського призначення. Так, наразі  3 з 10 млн га лісу перебувають у невизначеному стані. Вони мали б як і с/г земля, відійти в комунальну землю, але вона в підвішеному стані залишається. І це якраз міг би бути потужний ресурс для громад. Сьогодні є законодавча ініціатива, яка пропонує вилучати і заліснені ділянки, і ліси в цілому без згоди громад. Ми проти цього. Громади, які хочуть, повинні бути власниками такої землі і це додатковий ресурс.

✅Збільшення ставки податкування земель лісового призначення і земель природно-заповідного фонду також є джерелом наповнення бюджетів громад.

Окрім того, зазначив виконавчий директор ВАГ, наразі Україна в очікуванні потрапити в  бюджет ЄС 2028.

«40% цього бюджету передбачається на аграрний розвиток і сільські території. Україна, маючи статус кандидата, вже могла б отримувати мільярди євро (як Республіка Молдова та Грузія). Саме тому домашнє завдання для центральної влади – створення таких інституцій, як виплатне агентство, створення  систем статистики тощо і в тому числі формулювання визначення, хто такий фермер, акцент на нього та на політику сільського розвитку. До речі, політика сільського розвитку нарешті повернута в функціонал Мінагро. І є відкритість влади у її реалізації», – підсумував він.

Читайте також