Тривають стратегічні сесії з питань реінтеграції ветеранів у пілотних громадах

by Julia

Цього разу стратегічна сесія відбулася у Лисецькій територіальній громаді на Івано-Франківщині. Всеукраїнська асоціація громад долучається до стратегічних сесій у співпраці з ГО “Простір можливостей”, реалізуючи проєкт «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики», за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Експертка ВАГ Анжеліка Близнюк бере участь у кожній стратегічній сесії задля налагодження ефективної співпраці та напрацювання місцевих інструментів реінтеграції ветеранів у громади.

У відповідності до стратегії розвитку громади буде складено конкретний план дій, в якому будуть рішення для ветеранів та членів їхніх родин. Зокрема: створення ветеранського простору, навчання фахівців, які взаємодіятимуть з ветеранами, бізнес-інкубатор, розвиток спроможностей безбарʼєрності та інші. 

«Ми дуже плідно попрацювали з робочою групою. Визначили аспекти стратегування, побачили на прикладі нашої селищної ради моменти, як потрібно працювати з ветеранами, повчились. Питання роботи з ветеранами вкрай актуальне. Воно не на сьогодні, а на вчора. Не лише місцева влада, а й усе суспільство, громадські та релігійні організації мають консолідовано допомагати ветеранам та їхнім родинам», – підкреслив Лисецький селищний голова, голова Івано-Франківського обласного відділення ВАГ Анатолій Лущак.  

З урахуванням стратегічних сесій в кожній із пілотних громад буде розроблено цільові програми з підтримки ветеранів та інформаційні продукти, які буде використано при реалізації проєкту. 

Також з урахуванням цих напрацювань буде сформовано навчальну програму для фахівців ОМС.  Як ми вже раніше інформували, у рамках проєкту планується провести інформаційно-навчальні заходи, де не менш як 100 представників ОМС (старости, працівники ЦНАПів, інші працівники ОМС, яким доручено роботу з ветеранами) пройдуть спеціалізоване навчання з тематики реінтеграції ветеранів і ветеранок, підтримки їхніх сімей. 

Нагадаємо, що стратегічні сесії у 10 пілотних громадах проводяться в рамках партнерського проєкту ГО “Простір можливостей”. У грудні 2023 року стратегічна сесія вже пройшла в Узинській міській громаді на Київщині. Наступними будуть Чорноморська селищна і Вознесенська міська громади відповідно Одеської та Миколаївської областей.

© Всеукраїнська асоціація громад