У вересні-жовтні відбуваються регіональні конференції «Децентралізація управління – шанси та виклики для розвитку сільської місцевості», що їх Всеукраїнська асоціація громад проводить спільно з АПД Україна / APD Ukraine.

У рамках цих конференцій, які відбуваються безпосередньо у громадах за участю представників Мінагрополітики, ВАГ, органів місцевого самоврядування та обласних держадміністрацій, а також українських і зарубіжних експертів обговорюються актуальні питання аграрної політики, політики сільського розвитку, проблеми впровадження земельної реформи. Фокус уваги – громади: виклики, які постали перед ними у ході децентралізаційної реформи, нові можливості та нові проблеми.

 

Участь у заходах від ОМС беруть голови та заступники голів громад, секретарі та депутати місцевих рад, фахівці ОМС з сільського розвитку, аграрних та земельних питань. До конференцій долучаються також місцеві експерти, посадовці місцевих органів виконавчої влади, інші заінтересовані особи.

 

До участі у конференціях (очно чи онлайн) запрошуються не лише ОМС – члени ВАГ, а всі органи місцевого самоврядування відповідних регіонів, окрім міських рад суто міських громад та громад, утворених навколо великих та середніх міст. При цьому заходи відкриті – тож до них можуть долучитися всі охочі (з урахуванням карантинних обмежень).

 

Місця проведення конференцій, за пропозицією ВАГ, обираються на межі між двома областями, щоб у кожному заході могли взяти участь представники ОМС як мінімум двох, а то й більшої кількості сусідніх областей. Усього заплановано 12 заходів, тож регіональними конференціями буде охоплено громади всіх 24 регіонів України. Для віддалених від місця проведення заходу громад пропонується онлайн-формат участі.

 

Часові рамки кожного заходу: 12:00-16:00.

Орієнтовна програма конференції – у доданому файлі.

 

До учасників кожного заходу з відео зверненням звертається Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко, а також з вітальним словом (через онлайн включення) – виконавчий директор ВАГ Іван Слободяник.

Очну участь у конференціях від ВАГ беруть перший заступник голови Асоціації, радник Міністра агрополітики Сергій Замідра (у окремих заходах) та директор з розвитку ВАГ Ігор Абрам'юк (у всіх заходах). Представники Асоціації доносять до лідерів громад та фахівців ОМС інформацію про діяльність ВАГ у сфері сільського розвитку та аграрної політики, отримують безпосередньо від них важливий зворотній зв'язок щодо пріоритетів та планів Асоціації. Саме на цій базі ВАГ готує проект нової Стратегії, яку буде затверджено у грудні цього року.

 

Поза рамками конференцій представники керівництва ВАГ зазвичай мають ґрунтовні бесіди з лідерами громад, які прибули на захід. Також вони за можливості планують короткі зустрічі з головами тих громад, які знаходяться на маршруті між місцями проведення заходів. Такі персональні очні зустрічі дозволяють повною мірою відчути проблеми та потреби громад, а відтак – максимально предметно підійти до формування порядку денного Асоціації.

 

Конференції для громад західних регіонів вже відбулися:

• 13 вересня – у смт Гусятин (для ОМС Тернопільщини та Хмельниччини)

• 14 вересня – у смт Заболотів (для ОМС Прикарпаття та Буковини)

• 15 вересня – у селі Поляна (для ОМС Закарпаття та Львівщини)

 

Фоторепортажі із цих заходів – у доданому альбомі.

 

 

Найближчими днями відбудуться ще три конференції для шести регіонів, що знаходяться на південь від столиці:

• 27 вересня – смт Олександрівка (для ОМС Кіровоградщини та Черкащини)

• 28 вересня – смт Саврань (для ОМС Одещини та Вінниччини)

• 29 вересня – село Чорноморка (для ОМС Миколаївщини та Херсонщини)

 

Після цього заплановано ще два маршрути : на Схід (11-13 жовтня) і на Північ (25-27 жовтня). Місця проведення наступних заходів будуть визначені та повідомлені найближчим часом.

 

Із питань участі в конференціях для ОМС південних областей просимо звертатися до завідувача Відділу південних регіонів Департаменту регіональної координації ВАГ Ольги Базарної, тел. +380 97 210 50 20.

 

© Всеукраїнська асоціація громад