Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію для проведення розслідування фактів законності та ефективності заходів, що вживаються органами державної влади та місцевого самоврядування для проведення земельної децентралізації. На створенні цієї ТСК наполягала Всеукраїнська асоціація громад, як організація, яка представляє інтереси сіл і громад з сільським населенням. 

Реалізація реформи децентралізації виявила цілу низку проблем для громад.

  • визначення бюджету місцевого самоврядування, до якого буде сплачуватися плата за землю;
  • визначення органу місцевого самоврядування, який здійснює розпорядження землями комунальної власності, приймає рішення про встановлення та зміну цільового призначення земельних ділянок;
  • розроблення комплексних планів просторового розвитку територій територіальних громад та іншої містобудівної документації на місцевому рівні.
  • масова практика тіньової оренди земель сільськогосподарського призначення державної власності, що перебувають у постійному користуванні, або передані у користування приватним компаніям на підставі сумнівних договорів, які фактично є удаваними договорами оренди. 
  • немає чіткого розмежування лісових угідь із земельними ділянками сільськогосподарського призначення, які самозаліснились. Багато земельних ділянок, що є лісами обліковані як землі сільськогосподарського призначення, а отже по них  не сплачуюється в повному обсязі до бюджетів територіальних громад земельний податок та рентна плата. 
  • існує проблема використання земель водного фонду, коли через відсутність процедури передачі їх в оренду, ставки, що знаходяться за межами населених пунктів, використовуються без правоустановчих документів, або перетворились в болота і взагалі не використовуються. 
  • однією з найбільш поширених форм тіньового використання земельного активу держави є самовільне зайняття земельних ділянок. Масове їх використання задля власної вигоди без жодних правових підстав призводить до зменшення бюджетних надходження. Експертні підрахунки оцінюють масштаб земельної корупції у сотні мільйонів доларів на рік. 

Як зазначив виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник, створення такої ТСК є перемогою для громад: 

“Громади нарешті отримали Тимчасову слідчу комісію про розслідування фактів законності та ефективності заходів, що вживаються органами державної влади та місцевого самоврядування для проведення земельної децентралізації. Це була наша ініціатива Всеукраїнської асоціації громад та партнерів по Громадській антирейдерській платформі і я дякую народним депутатам, що її підтримали. Тимчасова слідча комісія є інструментом для громад, щоб боротись з незаконними діями,  витребуванням необхідних докуметів від різних відомств та установ та заслуховування відповідних посадовців. Зокрема це стосується передачі лісів, земель під водними обʼєктами, розмежування територій тощо. Доречі, перше засідання як і просили громади плануємо по лісам”.

 

Всеукраїнська асоціація громад наголошує, що ця тимчасова слідча комісія  сприятиме розвитку громад, захисту законних інтересів землевласників і ефективному використанню земельних ресурсів для потреб місцевого населення.

До слова, Громадська антирейдерська платформа була створена у 2021 році за підтримки Програми USAID AGRO та об’єднала професійні спільноти для захисту прав землевласників та землекористувачів.

 

© Всеукраїнська асоціація громад