Як громадам дати раду з усіма викликами і повноваженнями, які вони отримали внаслідок реформ і як уряд та донорські організації можуть допомогти, – обговорювали під час презентації програми USAID «Підтримка громад в управлінні землями». Мета програми – сприяння економічному зростанню та процвітанню громад через підвищення їх спроможності в управлінні землями. І надати допомогу громадам у впровадженні сучасних інструментів управління земельними ресурсами, що стали доступними після прийняття нового законодавства про просторове планування та дерегуляцію у сфері земельних відносин. 

Програма розрахована на рік і націлена на голів громад та фахівців з управління земельними ресурсами. Для кожної групи будуть окремі напрямки.  Цілі – охопити 800 громад, і показати неактивним, що треба щось робити.

Як зауважила Ксенія Сидоркіна, директорка Програми USAID з аграрного і сільського розвитку:“Наше завдання – допомогти громадам навчитися отримати знання про те, як використовувати нові можливості та побудувати спроможність українських організацій і фахового середовища надавати класні послуги в рамках нового законодавства. В цьому ми бачимо свою роль».

Один з кроків підтримки громад в управлінні землями – створення і розвиток національної інфраструктури геопросторових даних. Для цього організація УкрГео планує створити пул висококласних спеціалістів, які озброять громади знаннями як працювати з геопросторовими даними. З цим поки є проблеми, говорить виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник: «Кожного дня голови громад говорять, що вони не розуміють, що таке просторове планування, не розуміють тих обставин, в яких вони знаходяться, просять круглі столи, де їм роз’яснять, що таке національний портал геопросторових даних, яким чином синхронізувати це з податковою, які програми використовувати, як побачити чи ліс перейшов до них в громаду чи не перейшов. Ця ініціатива підкреслює, що донорська ініціатива розуміє проблематику і потребу громад, особливо сільських. Ми готові допомагати вже. Ми маємо прийти до розуміння і вдосконалення механізмів реформи».

 Готові допомагати громадам і в уряді. Як зазначив Тарас Дзьоба, Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України: «Земельні відносини – це суспільні відносини і ми дуже сподіваємось, що це лише початок. і далі ми перейдемо до якісного управління землями громади, а землі в громадах є основним активом. І це дасть точку росту для економічного розвитку українського села».

З ним згоден і В’ячеслав Негода, Заступник Міністра розвитку громад та територій України: «Громади тепер почали працювати не лише в межах населених пунктах, а й в межах території. Що складне для малих громад? Вони не мають такого досвіду управління  великими територіями за межами населених пунктів. Для розвитку потрібно в першу чергу зрозуміти, як розробити комплексний план територій, як провести інвентаризацію майна, побудувати систему геопорталу з Держгеокадастром”.

На місцях люди давно мають необхідність в комунікаціях і знаннях, що робити, щоб їх села розвивались:  «Навчання для громад – це завдання вже на вчора. Заможні громади зможуть вправлятися і забезпечити кращий благоустрій сільським територіям», – підсумовує Іван Фурсенко від Всеукраїнської асоціації громад.

 

Файли для завантаження:

Презетація програми

 

  

  

 

© Всеукраїнська асоціація громад