Розблоковано продаж земель, наданих у постійне користування

by Ivan

Верховна Рада розблокування продажу земель, наданих у постійне користування. Йдеться про правку Олени Копанчук в законі  “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів” №5719. Суть правки — законодавчо закріпити, що 90% коштів від продажу земель, наданих у постійне користування, буде зараховуватись до місцевих бюджетів і 10% — в державний. 

Всеукраїнська асоціація громад і Всеукраїнський Конгрес Фермерів вимагали розблокування продажу фермерам земель, наданих у постійне користування протягом останніх місяців. На цьому наголосив виконавчий директор ВАГ, голова ВКФ Іван Слободяник.

«Ми у Всеукраїнській асоціації громад і Всеукраїнському Конгресі Фермерів вітаємо це голосування і дякуємо Олені Копанчук та всім депутатам, що голосували  за правку. Чекаємо на підписання Президентом,  а потім —  від Мінфіну зміни до відповідних наказів ДК, що розблокує викуп фермерами земель постійного користування. Адже нарешті громади отримають свої гроші, а  фермерам — стануть повноцінними господарями своєї землі». 

Нагадаємо, що після відкриття ринку землі фермери не могли викупити земельні ділянки, надані в постійне користування. Ця проблема торкнулась близько 30 тисяч господарств. Бо хоч таке право викупу і передбачав закон, у відповідному наказі Міністерства фінансів України не було належних кодів класифікацій, які б дозволяли зараховувати кошти від продажу цієї землі. Іван Слободяник пояснює:

“Позиція Мінфіну полягала в тому, що мають бути зміни до Бюджетного кодексу і тільки після цього міністерство фінансів могло зробити зміни до ДК. Додавала проблем і той факт, що Мінфін наполягав, щоб суми від продажу земель постійного користування нараховувались так: 30% —  в місцевий бюджет, а 70% — в державний. Отже, де-факто і де-юре викупу землі постійного користування був заблокований. Однак Міністерство агрополітики та продовольства та агрокомітет ВР підтримали саме пропозицію Всеукраїнського Конгресу Фермерів та Всеукраїнської асоціації громад  і через бюджетний комітет провели правку. Вона є компромісною і з точки зору розподілу коштів (тепер 90% коштів зараховується в місцеві бюджети), і з точки зору розблокування  продажу землі, наданої у постійне користування”.

© Всеукраїнська асоціація громад