Реформа служби в ОМС: обговорення законодавчих змін

by lena


У рамках реформи законодавства про службу в органах місцевого самоврядування народні депутати і урядовці обговорили з представниками профільних асоціацій ОМС та міжнародних організацій, а також з науковцями та експертами законопроект №6504 “Про службу в органах місцевого самоврядування”. Представницький круглий стіл, присвячений цій важливій темі, відбувся 26 липня 2022 року.

Всеукраїнська асоціація громад підтримує ухвалення законопроекту. На цьому наголосив виконавчий директор ВАГ Іван Слободяник під час круглого столу, присвяченому обговоренню цієї законодавчої ініціативи. 

nupfl1627628202u81hf
Виконавчий директор ВАГ – Іван Слободяник

Це – один з найважливіших законів в діяльності органів місцевого самоврядування. ВАГ була долучена до його обговорення і ми переконані, що він на часі вже давно. Ключові аспекти – це те, що він упорядковує питання служби в органах місцевого самоврядування, значно деполітизовує і, зрештою спрямований на імплементацію Європейської хартії місцевого самоврядування. Документ усуває своєрідну дискримінацію служби в ОМС  в порівнянні з держслужбою, яка вже з 2016 року працює за новим законом. Також цей закон стане першим практичним кроком до того, щоби в Україні, як і в інших країнах Європи, запровадити єдине поняття “публічна служба” та єдине законодавство, яке регулює питання служби як в державних органах, так і в органах місцевого самоврядування”.

Законопроект “Про службу в органах місцевого самоврядування” серед іншого передбачає:

 – забезпечення прозорого відбору і призначення на посади з огляду на персональні досягнення і здобутки;

 – створення інституту керівника служби в органі місцевого самоврядування;

 – формування окремого структурного підрозділу або однієї уповноваженої посадової особи з питань персоналу;

 – можливості для службовця місцевого самоврядування переведення на державну службу без обов’язкового оголошення конкурсу;

 – розмежування посад та правових статусів посадових осіб місцевого самоврядування на службовців місцевого самоврядування та виборних посадових осіб;

 – закріплення принципу політичної неупередженості службовців місцевого самоврядування, із збереженням за ними конституційного права обиратися та гарантій, передбачених виборчим законодавством;

 – професійне навчання службовців місцевого самоврядування протягом проходження служби шляхом підвищення кваліфікації, стажування, самоосвіти;

 – оцінювання результатів службової діяльності відповідно до поставлених завдань та індикаторів до нього – КРІ;

 – нова система оплати праці в органах місцевого самоврядування (навколо неї якраз чи не найбільше дискусій, але ці дискусії, за загальною згодою, буде перенесено на період між першим та другим читанням).

Саме у  співпраці з асоціаціями органів місцевого самоврядування законодавцями було враховано та узгоджено окремі важливі норми щодо проходження служби в органах місцевого самоврядування. 

Вже найближчим часом документ буде розглянуто Комітетом, а у серпні очікується його ухвалення у першому читанні Верховною Радою. ВАГ планує брати активну участь у доопрацюванні законопроекту між читаннями. 

Модератор засідання, народний депутат Віталій Безгін прогнозує, що друге читання відбудеться “ще в цьому році”, тож місцеве самоврядування вже цьогоріч може отримати такий довгоочікуваний закон. Є підстави сподіватися, що його буде прийнято в оптимальній редакції, у якій буде враховано позиції асоціацій ОМС. ВАГ працюватиме саме на такий результат.

© Всеукраїнська асоціація громад