Головна Новини Програма підтримки продовольчої безпеки громад:  фахово-інформаційна поїздка за результатами проєкту

Програма підтримки продовольчої безпеки громад:  фахово-інформаційна поїздка за результатами проєкту

by [email protected]

Представники Програми USAID АГРО та Всеукраїнської асоціації громад зустрілися з агровиробниками та очільниками органів місцевого самоврядування Дніпропетровської та Запорізької області, щоб оцінити результати проєкту «Згуртовані громади» та його вплив на забезпечення продовольчої безпеки та життєдіяльності територіальних громад у регіоні в умовах війни.

В рамках візиту виконавчий директор ВАГ Іван Слободяник спільно з керівником напряму земельної реформи Програми USAID АГРО Сергієм Кубахом відвідали громади, які отримали допомогу в рамках проєкту.

В перший день поїздки до Дніпропетровської області делегація відвідала фермерське господарство  “ЗАПАДНЕ”, яке в квітні отримало насіння кукурудзи в рамках ініціативи AGRI-Україна від USAID. За 20 років існування керівник господарства Чебанов Олександр Владиславович вперше засіяв 20 га поля кукурудзою. Цьогоріч він очікує на урожай більше 100 тонн. Під час зустрічі обговорили найгостріші проблеми, з якими стикаються фермери через війну, щоб напрацювати ефективні шляхи підтримки агросектору. 

Іван Слободяник запевнив у готовності підтримувати всі ініціативи для забезпечення продовольчої безпеки і додав, що даний моніторинг потреб фермерів у цьому зіграє ключову роль. 

Цього ж дня делегація відвідала Новоолександрівську сільську територіальну громаду  Дніпропетровської області, яка отримала насіннєву допомогу за підтримки USAID АГРО в рамках проєкту «Згуртовані громади». 

Разом  з керівником  громади Візіром Олександром Олексійовичем обговорили поточну ситуацію в громаді, виклики з якими зіштовхнулась громада  внаслідок вимушеного переміщення людей з окупованих територій. 

Сільський голова познайомив учасників поїздки з власниками двох домогосподарств, які на своїх присадибних ділянках вирощують овочі. 

Другий день поїздки був не менш насиченим: делегація на чолі з виконавчим директором ВАГ взяла участь у заході Запорізької ОВА «День громад». Учасники поїздки мали змогу ознайомити керівників територіальних громад з основними цілями проєкту «Згуртовані громади» та можливостями отримати підтримку життєдіяльності громад в умовах війни від ВАГ та USAID.

Кожна із громад ділилася викликами, з якими вони зіштовхнулися під час війни та успішними кейсами їх подолання, а також власним досвідом участі у проєкті. 

Також делегація мала змогу відвідати два потужні гуманітарні хаби Широківської та Якимівської громади, які були створені для підтримки переселенців. 

Іван Слободяник зазначив, що від початку війни до громад Запорізької області доставлено вже понад 300 тонн допомоги: 25 потужних генераторів, засоби гігієни, харчі, ліки та інші товари першої необхідності. Окрім цього для 8 фермерів Запорізької області, які подавали свої заявки у ДАР, доставлено 190 посівних одиниць насіння кукурудзи від компанії Байєр.

«Ми прислухаємося до вас і готові діяти спільно, щоб залучити додаткові ресурси задля продовольчої безпеки громад. Це велика робота, і ми з нею впораємось», — резюмував виконавчий директор ВАГ.

Читайте також