Програма комплексного відновлення: ВАГ та Мінрегіон провели спільну онлайн-нараду 

by [email protected]

Всеукраїнська асоціація громад спільно з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури провели онлайн-нараду щодо розроблення програми комплексного відновлення та містобудівної документації на місцевому рівні. 

Обговорили порядок відбудови об’єктів інфраструктури населених пунктів, зруйнованих внаслідок збройної агресії росії, а також правові та організаційні основи містобудівної діяльності.

До наради доєдналися 1018 учасників – голови громад, експерти Міністерства, архітектори, юристи, представники громадських організацій та благодійних організацій.

Під час вступного слова Іван Слободяник, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад, зазначив, що питання відновлення громад є дуже актуальним в контексті сьогоднішніх подій  та запропонував план подальшої співпраці: на основі обговорень з представниками громад напрацювати методичні матеріали та секторально надавати інформаційну допомогу.

Азархіна Олександра, заступниця Міністра громад, територій та інфраструктури України  окреслила основні пріоритети та принципи реформи містобудування, запропонувала  посилити практичну кооперацію між Міністерством та громадами.

«Очікуємо можливість подачі проектних рішень через платформу цифрового управління відбудови. Це комплексний ІТ-продукт, який ґрунтується на реєстрі пошкодженого майна. Саме ця інформація буде основою для відшкодування та фінансування проектів» – зазначила Азархіна Олександра.

Вона також  наголосила, що саме такий регулярний діалог та цифровізація діяльності має забезпечити прозорість та ефективність використання донорських  коштів.

Заступниця Міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська закликала звернути увагу на зміни у законодавстві щодо системності прийняття рішень, ознайомитись з усіма аспектами створення програми комплексного відновлення та плану відновлення. 

«Програма комплексного відновлення стосується не тільки територій, які зазнали руйнувань, а й громад, які зіткнулися з явищем внутрішньої міграції населення, релокації підприємств. Це шанс відновитись в новому сучасному форматі і змінити погляди на функціонування населених пунктів в усіх сферах: енергозабезпечення, теплозабезпечення, функціонування підприємств, які є балансоутримувачами» – зазначила Наталія Козловська.

«Чітке розуміння формування містобудівної документації підвищує рівень економічної та  інвестиційної привабливості територій» – додала вона.

Василь Кашевський, керівник проекту «Надання експортної та технічної допомоги уряду та регіональним адміністраціям у розробці та реалізації планів відновлення» розповів про інструменти збору базових показників громад для прийняття рішень щодо доцільності та пріоритетності відновлення громад: анкети для представників територіальних громад, представників бізнесу, ідентифікації різних груп населення в умовах війни, опитування щодо стану містобудівної документації.

Він також поділився контактами консультантів, які зможуть надавати допомогу в інформуванні громад щодо розробки програм комплексного відновлення.

Голови громад активно долучались до обговорення під час сесії питань та відповідей.  Вони отримали відповіді на питання, які стосувалися фінансування розробки містобудівної документації, фінансування процесу відновлення, методичної допомоги щодо розробки документації. 

За результатами заходу Всеукраїнська асоціація громад  проведе внутрішні консультації та візьме участь у розробці методичних матеріалів по розробці документації.

ВАГ  висловлює подяку Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури за високий рівень підготовки і проведення заходу.

►  Консультації з питань програм комплексного відновлення: (073) 328-77-73

►  Опитувальник територіальних громад щодо стану містобудівної документації та актуальності її оновленняhttps://form.jotform.com/230012500975041

►  Посібники з просторового планування (матеріали USAID АГРО): https://bit.ly/3XmznGD

Запис онлайн-наради:

© Всеукраїнська асоціація громад