Головна Новини Медична реформа: фахівці ВАГ обговорили ризики для громад

Медична реформа: фахівці ВАГ обговорили ризики для громад

by [email protected]

Фахівці ОМС в рамках Експертного простору Всеукраїнської асоціації громад підготували узагальнений висновок щодо постанови КМУ «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я» та направили лист до Міністерства охорони здоров’я з проханням врахувати думку органів місцевого самоврядування.

У ході онлайн-презентації проекту постанови КМУ «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я» у представників громад виникло дуже багато питань та занепокоєнь з приводу реалізації проекту та ризиків для територіальних громад із чисельністю населення менше ніж 40 000 осіб.

Нагадаємо, що згідно з проектом постанови КМУ, лікарні поділятимуться на надкластерні, кластерні та загальні. Пацієнти з найпростішими захворюваннями отримуватимуть лікування в загальних медичних закладах, у більш складних випадках їх доставлятимуть до кластерних та надкластерних медичних закладів.

Найбільше обговорень у громад викликало питання, що стосувалось саме загальних лікарень, які мають розташовуватись з розрахунку один медичний заклад на 40-50 тис. населення.

Кількість закладів, які не входять в спроможну запропоновану КМУ мережу, бо мають охоплення населення від 10 до 40 тисяч, складає понад 35%, тобто, ця проблема стосується орієнтовно понад 12 млн. мешканців України.

Правління ВАГ переконане, що такі інфраструктурні зміни в невеликих містах та громадах призведуть до зменшення доступності та якості надання медичної допомоги їх мешканцям.

На основі даного обговорення серед громад-учасників Всеукраїнської асоціації громад, фахівці Експертного простору підготували свій Узагальнений висновок щодо постанови та направили лист до Міністерства охорони здоров’я з проханням врахувати думку органів місцевого самоврядування: 

  • Зменшити вдвічі, показник, який використовуватиметься при формуванні спроможної мережі закладів охорони здоров’я, який має становити не менше ніж 20 тисяч осіб замість запропонованих 40 тисяч.
  • Надати можливість органам місцевого самоврядування, відповідно до їхніх Стратегій розвитку, приймати рішення щодо функціонування загальних закладів охорони здоров’я.
  • При формуванні спроможної мережі закладів охорони здоров’я врахувати географічні  особливості місцевості, специфіку захворювань та травм для певних регіонів,  фінансову спроможність людей до транспортабельності, а також специфіку роботи медичних закладів в умовах війни.

Фахівці ВАГ також підкреслюють, що крім деяких поправок до проекту постанови, реформування медичної галузі є дуже актуальним та сприятиме формуванню закладів охорони здоров’я нового типу, оснащених сучасним високовартісним обладнанням та забезпечених висококваліфікованим персоналом, впровадженню сучасних управлінських підходів для налагодження чіткої та ефективної роботи галузі.

Читайте також