Медична реформа: фахівці ВАГ обговорили ризики для громад

by [email protected]

Фахівці ОМС в рамках Експертного простору Всеукраїнської асоціації громад підготували узагальнений висновок щодо постанови КМУ «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я» та направили лист до Міністерства охорони здоров’я з проханням врахувати думку органів місцевого самоврядування.

У ході онлайн-презентації проекту постанови КМУ «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я» у представників громад виникло дуже багато питань та занепокоєнь з приводу реалізації проекту та ризиків для територіальних громад із чисельністю населення менше ніж 40 000 осіб.

Нагадаємо, що згідно з проектом постанови КМУ, лікарні поділятимуться на надкластерні, кластерні та загальні. Пацієнти з найпростішими захворюваннями отримуватимуть лікування в загальних медичних закладах, у більш складних випадках їх доставлятимуть до кластерних та надкластерних медичних закладів.

Найбільше обговорень у громад викликало питання, що стосувалось саме загальних лікарень, які мають розташовуватись з розрахунку один медичний заклад на 40-50 тис. населення.

Кількість закладів, які не входять в спроможну запропоновану КМУ мережу, бо мають охоплення населення від 10 до 40 тисяч, складає понад 35%, тобто, ця проблема стосується орієнтовно понад 12 млн. мешканців України.

Правління ВАГ переконане, що такі інфраструктурні зміни в невеликих містах та громадах призведуть до зменшення доступності та якості надання медичної допомоги їх мешканцям.

На основі даного обговорення серед громад-учасників Всеукраїнської асоціації громад, фахівці Експертного простору підготували свій Узагальнений висновок щодо постанови та направили лист до Міністерства охорони здоров’я з проханням врахувати думку органів місцевого самоврядування: 

  • Зменшити вдвічі, показник, який використовуватиметься при формуванні спроможної мережі закладів охорони здоров’я, який має становити не менше ніж 20 тисяч осіб замість запропонованих 40 тисяч.
  • Надати можливість органам місцевого самоврядування, відповідно до їхніх Стратегій розвитку, приймати рішення щодо функціонування загальних закладів охорони здоров’я.
  • При формуванні спроможної мережі закладів охорони здоров’я врахувати географічні  особливості місцевості, специфіку захворювань та травм для певних регіонів,  фінансову спроможність людей до транспортабельності, а також специфіку роботи медичних закладів в умовах війни.

Фахівці ВАГ також підкреслюють, що крім деяких поправок до проекту постанови, реформування медичної галузі є дуже актуальним та сприятиме формуванню закладів охорони здоров’я нового типу, оснащених сучасним високовартісним обладнанням та забезпечених висококваліфікованим персоналом, впровадженню сучасних управлінських підходів для налагодження чіткої та ефективної роботи галузі.

vyh_vag_007-023-moz

uzagalnenyj_vysnovok_do_007_023_moz

© Всеукраїнська асоціація громад