Профільний парламентський Комітет врахував значну частину пропозицій ВАГ щодо проєкту Держбюджету-2024

by [email protected]

29 вересня 2023 року на засіданні Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування виконавчий директор ВАГ Іван Слободяник представив позицію Асоціації щодо проєкту Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» реєстр. № 10000 від 15.09.2023.

Позиція ВАГ щодо Держбюджету 2024 була сформована у рішенні Правління ВАГ від 07 вересня 2023 року. Розгляду питання передувало засідання Бюджетного комітету Асоціації.

Під час засідання Комітету ВРУ було враховано значну частину пропозицій ВАГ:

–  зберегти пропорції розподілу, відповідно до якої 64% ПДФО мають залишатись у місцевих бюджетах громад.

–  усунути дискримінацію в питанні залучення запозичень сільськими та селищними громадами, адже на цей момент відповідно до чинного законодавства здійснювати місцеві запозичення мають право тільки міські ради.

Щодо розподілу військового ПДФО, на жаль, єдиної позиції немає,  проте є значна підтримка з боку депутатів:  не забирати у державний бюджет увесь військовий ПДФО, а залишити % у бюджетах громад, де знаходяться військові частини, що співпадає з позицією ВАГ на даному етапі – 50/50. 

Домовились розпочати діалог щодо зміни принципу зарахування ПДФО: цей податок має зараховуватися за місцем проживання/реєстрації фізичної особи. У перспективі це має вирішити перекоси у доходах громад через надходження ПДФО військових та  забезпечить прогнозованість та рівномірність наповнення місцевих бюджетів. 

Додатково ВАГ підтримала ініціативу Комітету запровадити на рівні Бюджетного кодексу України спеціальний постійно діючий фонд, спрямований на фінансування відновлення України на період дії воєнного стану. 

© Всеукраїнська асоціація громад