Пріоритети законодавчого порядку денного для підтримки подальшого впровадження реформи місцевого самоврядування

by [email protected]

23 березня 2023 року Виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад  Іван Слободяник взяв участь у засіданні круглого столу «Пріоритети законодавчого порядку денного для підтримки подальшого впровадження реформи місцевого самоврядування».

Під час виступу Іван Слободяник озвучив низку законодавчих змін, яких потребує місцеве самоврядування. Він зауважив, що основною проблемою громад залишається обмеження видатків з місцевого бюджету за Постановою КМУ №590, що наразі гальмує процес  створення комплексних планів та відновлення громад.

«Через обмеження видатків з місцевих бюджетів постановою №590 Кабміну неможливо профінансувати проектно-кошторисну документацію, залучати донорські кошти на співучасть у капітальних видатках» – зазначив Іван Слободяник.

Виконавчий директор ВАГ зауважив також, що актуальною залишається проблема сплати ПДФО за місцем знаходження виробничих потужностей:

«99% наших громад – це сільські громади. Переважно підприємства реєструються не в цих громадах, а в обласних центрах, або ж в Києві».

Він також звернув увагу на проблемні питання функціонування агробізнесу, який є  ключовим у наповненні бюджету сільських громад  та запорукою продовольчої безпеки країни, серед яких:  не допустити до другого читання законопроект 6013, який передбачає трансформацію всіх фермерських господарств в товариства з обмеженою відповідальностю, а також необхідність визначення переліку територій, які окуповані, або на яких ведуться бойові дії  та звільнення орендарів земель, зазначених територій від плати за землю за положенням Закону №2120. 

Серед найбільш суперечливих законодавчих ініціатив він також виокремив норми, які  унеможливлюють викуп земель постійного користування, враховуючи індекс інфляції, а також заборону надання земель у користування до повного розрахунку за договором купівлі-продажу.

© Всеукраїнська асоціація громад