Пріоритети , питання ПДФО та членство в CEMR: відбулось засідання Правління ВАГ

by [email protected]

7 вересня відбулося  засідання Правління Всеукраїнської асоціації громад. Більшості членів Правління вдалося прибути на засідання, ще частина долучилися онлайн.

Окрім членів Правління, на засіданні були присутні і взяли участь у обговоренні питань порядку денного, голови громад та регіональні координатори ВАГ. 

Розглянули важливі питання, які потребують вирішення, зокрема Пріоритети ВАГ: питання членства, розвитку діяльності обласних відділень, розвитку Експертного простору ВАГ, продовження реалізації проекту «Згуртовані громади», міжнародної діяльності ВАГ, а також законодавчі пріоритети у сфері діяльності ОМС, сільського розвитку, бюджетної та податкової політики, аграрної політики та земельних відносин і євроінтеграції.

Учасники засідання обговорили та затвердили оновлені пріоритети діяльності асоціації на найближчий рік.

Також Правління затвердило рішення 34 органів місцевого самоврядування щодо членства у ВАГ .

У ході обговорення пріоритетів у окреме питання учасники засідання вирішили виділити проблему  розподілу ПДФО, в тому числі з військових,  між держбюджетом та місцевими бюджетами. 

«Система потребує запровадження іншого механізму із комплексним підходом до питання зміни порядку зарахування ПДФО. Пропоную розглянути і винести пропозицію від Асоціації щодо запровадження сплати ПДФО за місцем реєстрації фізичних осіб, тим паче, що  таку модель вже активно використовують майже всі країни ЄС», – зазначив І.Слободяник. 

Абсолютною більшістю голосів членів Правління, які брали участь у засіданні, було підтримано позицію щодо того, що слід залишити незмінною пропорцію зарахування ПДФО – 64 % ПДФО (у т.ч. з виплат військовим) має залишатися_  в бюджетах територіальних громад,  і що увесь ПДФО має зараховуватися до місцевого бюджету за місцем проживання (реєстрації) особи.

Крім того,  Правління ВАГ погодило набуття членства ВАГ в Раді європейських муніципалітетів та регіонів (CEMR) та  доручило виконавчій дирекції розпочати реалізацію заходів необхідних для набуття такого членства. 

Таким чином, рішеннями, що були ухвалені на цьому засіданні Правління ВАГ, окреслено коло ключових тем, на яких буде фокусуватися діяльність асоціації, та визначено позицію асоціації із вкрай важливого питання ПДФО для її відстоювання у консультаціях з державною владою.

© Всеукраїнська асоціація громад