Головна Новини Податки мають йти громадам, де зареєстровані виробничі потужності підприємств та де проживають люди

Податки мають йти громадам, де зареєстровані виробничі потужності підприємств та де проживають люди

by Ivan

ПДФО має розподілятися за місцем реєстрації виробничих потужностей або за місцем реєстрації земельної ділянки фермерського господарства, бо там живуть і працюють люди. Цю позицію Всеукраїнської Асоціації Громад озвучив Ігор Абрам'юк, директор з розвитку ВАГ на засіданні парламентського комітету з місцевого самоврядування і регіональної політики.

«Асоціація – за розподіл податку між бюджетами тих громад, де людина живе і де працює. Але точно не за те, щоб залишалося як зараз – коли ПДФО зараховується у бюджети громад за місцем реєстрації головного офісу, адже місце реєстрації почасти дуже далеко і від місця життя, і від місця роботи людей».

Таку позицію підтримують і фермерські об’єднання, переконує Абрам’юк:

«Зараз ПДФО спдачується за місцем реєстрації підприємства. При цьому  великі компанії, як правило, зареєстровані або в обласних центрах, або в Києві взагалі. А село без грошей».

Нині у Верховній Раді вже є 13 законопроектів, у яких пропонуються різні моделі розподілу податку на доходи фізосіб. Так при Комітеті ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики утворена робоча група з напрацювання єдиної концепції зарахування ПДФО до місцевих бюджетів. ВАГ пропонуватиме свого представника для участі у цій робочій групі та відстоюватиме розподіл ПДФО за місцем реєстрації виробничих потужностей. Податки мають залишатись там, де люди працюють, в сільських громадах,  що надають базові послуги своїм жителям, незалежно від того, де головний офіс підприємства.

Читайте також