ПДФО має розподілятися за місцем реєстрації виробничих потужностей або за місцем реєстрації земельної ділянки фермерського господарства, бо там живуть і працюють люди. Цю позицію Всеукраїнської Асоціації Громад озвучив Ігор Абрам'юк, директор з розвитку ВАГ на засіданні парламентського комітету з місцевого самоврядування і регіональної політики.

«Асоціація – за розподіл податку між бюджетами тих громад, де людина живе і де працює. Але точно не за те, щоб залишалося як зараз – коли ПДФО зараховується у бюджети громад за місцем реєстрації головного офісу, адже місце реєстрації почасти дуже далеко і від місця життя, і від місця роботи людей».

Таку позицію підтримують і фермерські об’єднання, переконує Абрам’юк:

«Зараз ПДФО спдачується за місцем реєстрації підприємства. При цьому  великі компанії, як правило, зареєстровані або в обласних центрах, або в Києві взагалі. А село без грошей».

Нині у Верховній Раді вже є 13 законопроектів, у яких пропонуються різні моделі розподілу податку на доходи фізосіб. Так при Комітеті ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики утворена робоча група з напрацювання єдиної концепції зарахування ПДФО до місцевих бюджетів. ВАГ пропонуватиме свого представника для участі у цій робочій групі та відстоюватиме розподіл ПДФО за місцем реєстрації виробничих потужностей. Податки мають залишатись там, де люди працюють, в сільських громадах,  що надають базові послуги своїм жителям, незалежно від того, де головний офіс підприємства.

© Всеукраїнська асоціація громад