Загальні збори уповноважених делегованих представників Всеукраїнської асоціації громад, що відбулися у Києві 19 липня 2021 року, ухвалили цілу низку важливих організаційних рішень. Асоціація послідовно реалізовує започаткований у 2019 році курс на своє серйозне інституційне зміцнення та реформування відповідно до викликів децентралізаційної реформи.

На Збори з’їхалося майже дві третини із 242 уповноважених представників членів ВАГ, делегованих зборами усіх 24 обласних відділень Асоціації відповідно до квоти, встановленої рішенням Правління. Це зайвий раз засвідчило високий рівень інтересу ОМС до тих фундаментальних змін, що відбуваються в Асоціації.

Важливі зміни до Статуту, внесені цими Зборами у руслі раніше ухваленої Концепції реформування ВАГ, відкрили шлях у керівні органи для депутатів місцевих рад, а також започаткували обов’язкове періодичне оновлення (ротацію) складу керівних органів – таких норм немає у статутах жодної іншої асоціації ОМС в Україні.

Новим Головою Асоціації став Володимир Кучма, досвідчений очільник однієї з перших добровільно об’єднаних громад – Кіптівської сільської громади (Чернігівщина). Його першим заступником – відповідно до новацій Статуту – обрано Сергія Замідру, депутата Немішаївської сільської ради (Київщина). Правління також обрало ще трьох заступників – ними стали Людмила Прокопечко, Доброславський селищний голова (Одещина), Олександр Лейбзон, Музиківський сільський голова (Херсонщина) та Володимир Панич, Коблівський сільський голова (Миколаївщина).

Зміни до Статуту передбачають утворення районних відділень Асоціації – цим ВАГ демонструє свій твердий намір забезпечити своє представництво та постійну взаємодію з виконавчою владою не лише на регіональному, а й на районному рівні. Це особливо важливо з огляду на перспективи ухвалення вже на початку осені змін до закону про МДА [1], відповідно до яких райдержадміністрації отримають чітку рамку та правила здійснення загального нагляду за законністю рішень ОМС.

До складу суттєво оновленого Правління обрано 39 лідерів ОМС, рекомендованих зборами обласних відділень, серед яких також є депутати місцевих рад. Так, Кіровоградське обласне відділення очолив секретар однієї з селищних рад. Ще десять місць у Правлінні будуть заповнені вже найближчим часом – як тільки обласні відділення визначаться щодо узгоджених кандидатур.

Виконавчу дирекцію Асоціації очолив Іван Слободяник, який на цій посаді замінив Миколу Поєдинка. За посадою виконавчий директор увійшов до складу Правління – відповідно до Статуту він став Заступником Голови ВАГ з виконавчої роботи

Вже найближчим часом виконавчим директором на розгляд Правління буде подано нову структуру Виконавчої дирекції. Але вже нині дирекція майже повністю переформатована – вже діють Департамент регіональної координації та експертна група.

Департамент регіональної координації, роботу якого координує директор з розвитку ВАГ Ігор Абрам’юк, працює у складі чотирьох відділів (Північних, Південних, Східних та Західних регіонів). У структурі кожного з відділів – керівник відділу і регіональні координатори ВАГ у кожному регіоні.

Експертна група, координацію діяльності якої здійснює заступник виконавчого директора Андрій Голдовський, вже розпочала видавати щотижневий дайджест правових подій у сфері місцевого самоврядування. До роботи вже залучено експертів з місцевого економічного розвитку, розвитку сільських територій, інфраструктури, бюджету та фінансів, освіти.  У найближчому часі коло експертів та перелік охоплених експертною підтримкою сфер буде суттєво розширюватися.

На Загальних зборах було обговорено також план дій Асоціації на найближчу перспективу. Члени Асоціації домовились про те, яким чином відбуватиметься розроблення нової Стратегії ВАГ. Тут також вирішили діяти по-новому – Стратегію буде розроблено через проведення заходів ВАГ у кожному регіоні за участю лідерів ОМС, національних та місцевих політиків і експертів.

У підсумку, Загальні збори підтвердили твердий курс ВАГ на впровадження організаційних інновацій, спрямованих на підвищення демократичності та рівня залученості членів до діяльності Асоціації. Максимально чітко задекларовано фокусування ВАГ на питаннях сільського розвитку, на взаємодію з бізнесом, насамперед аграрним, та бізнес-об’єднаннями.

Наступні Загальні збори Асоціації, які вирішено провести у грудні, за своїм змістом будуть стратегічними. На них буде затверджено нову Стратегію ВАГ, продемонстровано нові партнерства та нові можливості і сервіси Асоціації для своїх членів – все те, що потрібно для розвитку громад, на яких лежить відповідальність за долю нового українського села.

 

Прейти до фотогалереї

 

 

 


[1] Законопроект 4298, який вже підготовлено та узгоджено до другого читання

© Всеукраїнська асоціація громад