Понад 800 українських громад, обласних центрів і міст просять представників місцевого самоврядування країн Європи виступити з офіційним зверненням до центральних урядів тамтешніх країн щодо підтримки європейської та євроатлантичної інтеграції України за прискореною процедурою. Відповідного відкритого листа адресували західному світу. В заклику українських громад, зокрема, йдеться:

«Виступаючи від імені своїх міст і громад, ви можете бути потужним голосом, який впливає на прийняття рішень керівництвом ваших країн. Вимоги й заяви асоціацій мерів та органів місцевого самоврядування, місцевих депутатів, які представляють політичні партії, мають бути гучними, щоб бути почутими. Допоможіть нам захистити наших дітей і жінок, як ми допомогли б захистити ваших».

Українські міста і громади хочуть напряму звернутись до жителів європейських міст з проханням про підтримку та безпосередньо проінформувати Захід про воєнні злочини окупантів. 

«Дозвольте українським представникам місцевого самоврядування безпосередньо звернутися до жителів ваших міст із закликом про підтримку. Розкажіть керівництву ваших країн і тим політикам, які приймають рішення, про необхідність вашої допомоги в нашій обороні. Виступіть з офіційним зверненням до ваших центральних урядів щодо підтримки європейської та євроатлантичної інтеграції України за прискореною процедурою. Разом ми зможемо знайти рішення, які врятують Україну та вільний світ», — йдеться у відкритому листі.

Також українські органи місцевого самоврядування закликають вимагати ще більших санкцій проти агресора — Росії і спільно дотиснути ворога. Адже сьогодні Україна захищає ті цінності, на яких базується Західний світ:

«Зараз, як ніколи, важливо об’єднатися навколо європейських цінностей, демократії та свободи. Настав момент підтвердити ці цінності. Сьогодні ми всі – українці».

Листа серед інших підписали міські голови обласних центрів, профільні організації місцевого самоврядування, платформи місцевого розвитку та міністр розвитку громад і територій. 

 

 

Відкритий лист, адресований міським головам і представникам органів місцевого самоврядування світу

На світанку  24 лютого 2022 року Російська Федерація напала на незалежну та суверенну Україну. Це жорстоке кровопролиття в серці Європи стало початком широкомасштабної й підступної війни: загарбники цілеспрямовано вбивають мирних жителів, бомбардують лікарні та дитячі садки, руйнують ключову інфраструктуру міст та громад. Застосовуючи різноманітні методи терору, ворог винищує цілі українські міста і села, у яких ще вчора нормальним життя жили щасливі мешканці, які дбали про розвиток і благополуччя своїх громад.

Протягом останніх восьми років ми впровадили реформу місцевого самоврядування та децентралізацію, пишаючись тим, що її називали «кращою практикою Європи». Сьогодні міцність самоврядування українських громад є важливою складовою героїчного опору України проти російських загарбників. Звичайні мешканці самоорганізовуються, щоб захищати свої громади; в захоплених містах та селах вони виходять на вулиці, щоб протестувати та без зброї протистояти військовим силам загарбників з танками. Міські голови, лідери громад та місцеві депутати роблять усе можливе, щоб задовольнити основні потреби своїх громадян під небом, повним російських ракет. Міста та громади жорстоко бомбардують російські загарбники. Місто Покровськ Донецької області обстріляли забороненими гіперзвуковими касетними бомбами. Понад чотириста тисяч маріупольців перебувають у  блокаді, що уже спричиняє гуманітарну кризу. Такі міста, як Ірпінь (Київська область) та Волноваха (Донецька область), майже знищені від триваючих бомбардувань ворога. Зруйновано всесвітньо відомі університети, історико-культурну та цивільну інфраструктуру Харкова. Чернігів, одне з найстаріших міст України та Європи, зазнає системних ракетних обстрілів російських військ. Весь світ приголомшила новина про напад Росії на Енергодар (Запорізька область), найбільшу атомну електростанцію в Європі. У Маріуполі російські війська систематично порушують угоду щодо припинення вогню та обстрілюють шляхи евакуації мирних жителів і жорстоко розбомбили дитячу лікарю. Жорстоких обстрілів зазнають об’єкти цивільної інфраструктури та житлові райони Вінниці й Житомира. Миколаїв і Херсон спрямовують усі наявні сили, щоб захистити своїх громадян, які стають свідками численних звірств і злочинів окупантів. У Миколаєві було жорстоко розстріляно вихователів дитсадка. Окупанти вбили вашого колегу, міського голову Гостомеля – громади, розташованої у передмісті Києва, яка героїчно боронить підступи до столиці.

Ми дуже вдячні за вашу підтримку у цей воєнний час, за гуманітарну допомогу та притулок для українців, які рятуються від ракет і танків. Але ми також віримо, що міста та муніципалітети світу та їх очільники можуть відігравати ще більшу роль у тому, щоб допомогти встановити мир, зупинивши агресора.

Українські міста і громади вчились у вас тому, що місцеве самоврядування є однією з головних підвалин демократії. Сьогодні ми просимо вас в повній мірі реалізувати цей принцип у ваших країнах, щоб захистити мешканців українських громад, багато з яких є вашими  побратимами.

Наш Президент, наші урядовці та парламентарі систематично звертаються до ООН, НАТО, міжнародних організацій та лідерів демократичного світу з одним настійним проханням – закрити небо над Україною, допомогти боротися з агресором та захистити європейські цінності, за які українці віддають своє життя. Ми розуміємо, що можуть бути причини, чому цього ще не зроблено, але життя людей не варті виправдань. Політики та світові лідери ніколи не пробачать собі, що допустили марну смерть дітей, які могли б стати лікарями, письменниками, інженерами, економістами.

Ми також просимо вас посилити санкції проти Росії, щоб зупинити цю криваву війну проти суверенної України.

Виступаючи від імені своїх міст і громад, ви можете бути потужним голосом, який впливає на прийняття рішень керівництвом ваших країн. Вимоги й заяви асоціацій мерів та органів місцевого самоврядування, місцевих депутатів, які представляють політичні партії, мають бути гучними, щоб бути почутими. Допоможіть нам захистити наших дітей і жінок, як ми допомогли б захистити ваших.

Ми закликаємо вас мобілізувати пряму комунікацію з вашими українськими колегами в містах та громадах-партнерах та на різних міжнародних платформах. Дозвольте українським представникам місцевого самоврядування безпосередньо звернутися до жителів ваших міст із закликом про підтримку. Розкажіть керівництву ваших країн і тим політикам, які приймають рішення, про необхідність вашої допомоги в нашій обороні. Виступіть з офіційним зверненням до ваших центральних урядів щодо підтримки європейської та євроатлантичної інтеграції України за прискореною процедурою. Разом ми зможемо знайти рішення, які врятують Україну та вільний світ.

Зараз, як ніколи, важливо об’єднатися навколо європейських цінностей, демократії та свободи. Настав момент підтвердити ці цінності. Сьогодні ми всі – українці.

Звернення уже підтримали представники майже 800 громад.

 

Підписанти:

Міські голови:

Ігор Терехов, міський голова Харкова

Андрій Садовий, міський голова Львова

Борис Філатов, міський голова Дніпра

Владислав Атрошенко, міський голова Чернігова

Анатолій Куртєєв, в.о. міського голови Запоріжжя

Вадим Бойченко, міський голова Маріуполя

Сергій Надал, міський голова Тернополя

Руслан Марцінків, міський голова Івано-Франківська

Олександр Сєнкевич, міський голова Миколаєва

Олександр Третяк, міський голова Рівного

Роман Клічук, міський голова Чернівців

Сергій Сухомлин, міський голова Житомира

Олександр Симчишин, міський голова Хмельницького

Сергій Моргунов, міський голова Вінниці

Ігор Поліщук, міський голова Луцька

Богдан Андріїв, міський голова Ужгорода

Анатолій Бондаренко, міський голова Черкас

Генадій Труханов, міський голова Одеси

Юрій Бова, міський голова Тростянця

Олександр Гончаренко, міський голова Краматорська

 

Міністерства:

Олексій Чернишов, Міністр розвитку громад і територій України

 

Асоціації:

Асоціація «Енергоефективні міста України»

Всеукраїнська Асоціація ОТГ України 

Всеукраїнська Асоціація Громад

 

Платформи місцевого розвитку:

International Mayors Summit 

Якщо ваше місто хоче допомогти українським містам, для координації зусиль звертайтесь до Ірини Озимок, засновниці Міжнародного саміту мерів iozymok@wnisef.org або за адресою: info@wnisef.org  

——-

Open Letter to World’s Mayors and Local Self-Governance

At dawn on February 24, the Russian Federation attacked independent and sovereign Ukraine. This cruel bloodshed in the heart of Europe was the beginning of a full-scale insane war: civilians are being brutally killed, hospitals and kindergartens are being bombed, while key city infrastructure is being destroyed by the invaders. Various methods of terror are being applied, and the aggressor is grinding Ukrainian cities and villages to dust that until a few days ago were filled with happy citizens investing in their development and prosperity.  

During the last decade, we implemented local self-governance and decentralization reforms, and were proud to call them Europe’s “best practices”. Today, the strength of Ukrainian communities’ self-governance is an important element of Ukrainian resistance against the Russian invaders. Regular citizens have self-organized to defend their cities, towns, and villages; they are coming barehanded to the streets to protest and face armed military forces with tanks. City mayors, community leaders and local deputies are doing their best to fulfill basic needs of their citizens under a sky full of Russian rockets. Cities and communities are being savagely bombed by Russian invaders. The city of Pokrovsk in Donetsk region was attacked by forbidden hypersonic cassette missiles. More than four hundred thousand citizens of Mariupol are locked behind a blockade that is provoking humanitarian crisis. Cities like Irpin (Kyiv region) and Volnovakha (Donetsk region) are nearly destroyed from continued bombing by the enemy. Famous universities, historical and cultural and civil infrastructure of Kharkiv have been ruined. Chernihiv, one of the oldest cities in Ukraine and in Europe, is under systemic missile attacks by Russian forces. The whole world was frightened by news of Russia’s attack on Energodar (Zaporizhzhia region), the largest nuclear power plant in Europe. In Mariupol, ceasefire agreement was broken by Russian forces and evacuation route for civilians and the local maternity hospital was viciously shelled. Civilian infrastructure and residential areas in Vinnytsia and Zhytomyr remain under heavy shelling. Mykolaiv and Kherson are putting all their forces to defend their citizens and land, Mykolaiv witnessed the cruel shooting of kindergarten teachers. Invaders killed your mayoral counterpart, the mayor of Hostomel, on the outskirts of Kyiv, the city was heroically defending Ukraine’s capital.

We are very grateful for your support in this wartime by your humanitarian aid and shelter for Ukrainians escaping rockets and tanks. We also believe there is a larger role for the world’s cities and leaders to help bring peace by stopping the aggressor.  

Ukrainian cities and communities learned from you that local self-governance is a key pillar of democracy. Now we ask you to apply this principle in your own countries to defend your Ukrainian counterparts and partner cities.

Our President, government officials and parliamentarians have addressed the UN, NATO, international organizations and leaders of the democratic world with one urgent request – to close the sky above Ukraine and help fight the aggressor and defend the European values that Ukrainians are giving their lives for. We understand there might be reasons why this hasn’t been done yet, but people’s lives are not worth excuses. Politicians and world leaders will not forgive themselves for permitting the unnecessary deaths of children who could become doctors, writers, engineers, economists. We also ask for stricter sanctions against Russia to stop this bloody war against sovereign Ukraine.  

You can be a strong voice in your cities and communities that impacts decision-making of your countries’ leadership. The appeals and voices of mayors, associations of local self-governance and local deputies representing political parties should be loud to be heard. Help us protect our children and women as we would help to protect yours. 

We urge you to mobilize direct contacts with your Ukrainian counterparts in partner-cities and partner-communities or within various international platforms. Allow Ukrainian representatives of local self-governance to address your people asking for support. Talk to your countries’ leadership and decision-makers about our cries for help with our defense. Appeal to your central governments to support Ukraine's European Union and Euro-Atlantic integration under the accelerated accession procedure. Together, we can find solutions that save Ukraine.

Now, as never before it’s vital to unite behind European values, democracy and freedom. This is the moment to confirm those values. Today, we are all Ukrainians. 

 

 

Mayors of big cities, heads of amalgamated communities and representatives of local-self-governance associations representing over 800 communities signed the letter.

 

 

 

Signatories:

 

 

Mayors:

Igor Terekhov, Mayor of Kharkiv

Adnriy Sadovyy, Mayor of Lviv

Borys Filatov, Mayor of Dnipro

Vladyslav Atroshenko, Mayor of Chernigiv

Anatoliy Kurtieev, Mayor of Zaporizhzhia

Sergiy Hadal, Mayor of Ternopil

Ruslan Martsinkiv, Mayor of Ivano-Frankivsk

Vadym Boychenko, Mayor of Mariupol

Oleksandr Sienkevich, Mayor of Mykolaiv

Oleksandr Tretyak, Mayor of Rivne

Roman Klichuk, Mayor of Chernivtsi

Sergiy Sukhomlyn, Mayor of Zhytomyr

Oleksandr Symchyshyn, Mayor of Khmelnytskyy

Sergiy Morgunov, Mayor of Vinnytsia

Ihor Polischuk, Mayor of Lutsk

Bohdan Andriiv, Mayor of Uzhgorod

Anatoliy Bondarenko, Mayor of Cherkassy   

Hennadiy Trukhanov, Mayor of Odessa

Yuriy Bova, Mayor of Trostyanets

Oleksandr Honcharenko, Mayor of Kramatorsk

 

Ministry:

Oleksiy Chernyshov, Minister of Communities and Territories Development of Ukraine

 

Associations:

Association “Energy Efficient Cities of Ukraine”

Association of Amalgamated Communities of Ukraine  

Association of Communities of Ukraine

 

Local self-governance platform:

International Mayors Summit

 

In case you wish to help or support Ukrainian cities, please coordinate efforts with us: Iryna Ozymok, founder of the International Mayors Summit at [email protected] or [email protected]

 

 

© Всеукраїнська асоціація громад