На Форумі громад у Києві очно зустрілися представники місцевого самоврядування, державної влади, донорів та бізнесу

by [email protected]

28 квітня представники місцевого самоврядування, державної влади, донорів та бізнесу зустрілись на Форумі громад аби обговорити важливі питання допомоги громадам, їх відновлення та розвитку.

Наприкінці минулого тижня у Києві відбувся захід із доволі традиційною назвою “Форум громад”. Але цього разу формат заходу реально був таким, що його дійсно можна називати “форумом”: у невеликій залі в очному форматі зібралися десь до 70 осіб – представники громад, донорів, бізнесу, державної влади. Варто визнати, що – попри значну кількість різноманітних заходів – справжніх форумів останнім часом практично немає. Про це у приватному спілкуванні говорили практично всі представники ОМС, які з інтересом та користю для себе і своїх громад провели цей робочий день на Форумі.

Дискусійна панель “Голос громад і їх запити”

З огляду на важливість тематики та на те, що очних заходів нині бракує, Всеукраїнська асоціація громад відгукнулася на пропозицію організаторів та долучилася до організації Форуму, взявши на себе запрошення цільових громад та наповнення дискусійної панелі із відповідною назвою “Голос громад і їх запити”.

Спікерами цієї панелі стали представники ОМС п’яти регіонів центральної України, а участь у Форумі взяли представники майже тридцяти запрошених представників ОМС із цих регіонів (Київщина, Житомирщина, Черкащина, Кіровоградщина та Чергівщина), у тому числі 17 керівників громад.

У рамках згаданої панелі, яку модерував директор з розвитку-заступник виконавчого директора ВАГ Ігор Абрам’юк, представники громад поділилися інформацією про діяльність місцевої влади та життя громад під час війни.

     АБРАМ’ЮК Ігор Степанович – Директор з розвитку – заступник Керівника Виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації громад;

Так, Людмила Біляк, Ружинський міський голова з Житомирщини говорила про жахливий стан “дороги життя” – єдиної дороги, як у перші місяці повномасштабного вторгнення з’єднувала Київ із західною Україною та якою мільйони людей рятувалися від війни. Тетяна Демецька, завідувачка ЦНАП Кетрисанівської громади, що на Кіровоградщині, розповіла про роботу з ВПО, яких є багато у громаді та ще більше пройшло через громаду, що також знаходиться на важливому напрямі евакуації – з Миколаївщини та Херсонщини. Частині цих людей нема куди повертатися, оскільки їхні домівки знищені. У громаді є приміщення, які громада готова переобладнати під тимчасове житло для ВПО – потрібні ресурси. Руслан Яремчук, Паланський сільський голова з Черкащини розповів про серйозні руйнування, яких зазнала інфраструктура нібито тилової громади, що межує з Уманню. Він також запропонував вшанувати хвилиною мовчання пам’ять загиблих внаслідок ракетного удару по Умані тієї ночі та всіх загиблих у ході цієї війни. Тарас Дідич, Дмитрівський сільський голова (Київщина) та Олена Хоменко, заступниця Іванівського сільського голови (Чернігівщина) розповіли про жахіття війни на території їхніх громад, які належать до числа найбільш постраждалих у цих областях. Також вони поінформували про надзвичайно активну роботу з відновлення та відбудови, яка ведеться у їхніх громадах, про практику інтенсивної взаємодії з владою та цілою низкою донорів. Окрім спікерів, про свої справи та потреби розповіли також представники інших громад: Олена Бутурлим, Ічнянський міський голова, Тетяна Мориляк, в.о. Седнівського селищного голови, Тетяна Свириденко, Іванківський селищний голова (Київщина) та інші.

Важливо при цьому, що представники ОМС не жалілися і не просили просто про допомогу, а предметно говорили про свої конкретні справи, про величезну кількість власних ініціатив, про взаємодію з державою та з донорами, а також про дуже конкретні потреби. Червоною ниткою через усі виступи проходила думка про те, що шлях до стійкого відновлення та розвитку громад – це не гуманітарна допомога, а, у першу чергу, сприяння поновленню чи зародженню нової економічної та соціальної активності.

СЛЮСАРЧИК Надія Олексіївна – експерт з питань місцевого самоврядування, координатор логістичного напряму ВАГ

Корисними та інформативними для представників громад були також інші три панелі, де обговорювалися актуальні й важливі для ОМС проблеми у різних ракурсах.

Про проект Всеукраїнської асоціації громад “Згуртовані громади” та про можливості взаємодії громад учасників Форуму поінформувала експерт з питань місцевого самоврядування, координатор логістичного напряму ВАГ Надія Слюсарчик.

Перша панель була присвячена взаємодії влади з громадами, планам та конкретним діям влади щодо продовження децентралізації, відбудови громад та допомоги їм. Спікерами панелі стали керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України В’ячеслав Негода, радник заступника керівника Офісу Президента України Артем Гусак, народний депутат України Лариса Білозір та керівник профільного управління Мінінфраструктури Сергій Шаршов.

У рамках третьої панелі йшлося про донорську підтримку громад, а серед спікерів були представники декількох важливих і доволі цікавих (хоч, почасти, і не надто відомих) проектів підтримки та міжнародних організації, зокрема Брайан Кемпл, керівник Програми USAID DOBRE, Ірина Іванова, заступниця директора компоненту раннього відновлення, Фонду «Партнерство за сильну Україну», Іван Мукомел, регіональний директор Центрально-Східного портфелю програм USAID “Демократичне врядування у Східній Україні (DG East), Олексій Грушко, регіональний координатор “Лікарі світу, Греція” (MDM Greece), Іван Синетар, Віце-президент з питань відбудови України Українського національного комітету Міжнародної торгової палати (ICC Ukraine) та Дмитро Чорний, заступник голови правління ГО “Ротарі клуб Київ інтернешнл”.

У четвертій панелі відбулася цікава розмова про роль бізнесу у відбудові територій, у якій взяли участь представники бізнесу разом з народним депутатом Ганною Боднар та керівниками містобудівних підрозділів Київської ОДА та Ірпінської міськради.

Продуктивними були також численні персональні комунікації в кулуарах заходу – це саме те, чого зараз громадам дуже не вистачає, і чого аж ніяк не може забезпечити онлайн-формат.

Організаторами Форуму виступили БФ «ГромадаХаб» разом з Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України за підтримки Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Молдові. Організаційним партнером Форуму став Інститут Горшеніна, офіційним медіа партнером – LB.ua. Форум транслювався на порталі LB.ua та на сайті “Децентралізація”.

Організатори анонсували проведення ще декількох подібних форумів для громад інших макрорегіонів України. Всеукраїнська асоціація громад також братиме участь у їх організації, тож слідкуйте за нашими анонсами.

Фото – за посиланням: 
https://drive.google.com/drive/folders/1hAYl1oWVg647ufD0TYq0eXAwslMo9Xvw?usp=share_link

Рекомендуємо подивитися відеозапис Форуму – він доступний за посиланням:

© Всеукраїнська асоціація громад