Громади-ветеранам. ВАГ провела перший інформаційний захід

by Julia

Всеукраїнська асоціація громад 29 березня провела перший інформаційний захід для ОМС з ветеранської тематики. 

Інтерес до заходу знову виявився доволі високим – зареєструвалися на участь 532 особи, а впродовж заходу в онлайн-конференції одночасно брали участь 418 унікальних глядачів. Це є свідченням важливості ветеранської тематики та своєчасності ветеранського проєкту ВАГ.

Захід відбувся в рамках проєкту «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики», який реалізується ВАГ за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» за участі ГО “Простір можливостей”. Проєкт покликаний об’єднати зусилля асоціації, органів місцевого самоврядування та ветеранської спільноти в питаннях розбудови можливостей громад з реінтеграції та підтримки ветеранок/ветеранів і членів їхніх родин.

“Для мене особисто цей проєкт дуже важливий, як для ветерана, так і як для виконавчого директора Всеукраїнської асоціації громад. Ми приділяємо ветеранській тематиці окреме місце в нашій діяльності. Зокрема, створили Комітет ВАГ з питань ветеранів, який активно продовжує свою роботу, а також реалізовуємо проєкт, в рамках якого вже відбулись 10 стратегічних сесій. І наша задача — обмінятись досвідом між громадами і сформувати програми по роботі з ветеранами. І протягом року щонайменше 100 громад будемо навчати”, – підкреслив виконавчий директор ВАГ Іван Слободяник.

Програмна менеджерка Міжнародного фонду «Відродження» Ольга Гальченко розповіла, що робота у громадах і стратегічній сесії вже приносять свої результати, зокрема, у Вознесенську облаштовують ветеранський простір.

“Після стратегування з ГО “Простір можливостей” та ВАГ Вознесенська громада висловила бажання відкрити ветеранський простір. Міжнародний фонд “Відродження” фінансово підтримав створення цього простору. Тому така співпраця мені здається дуже вдалою, коли є аналіз, стратегування, прийняття рішень, пошук і знаходження фінансування. Такий ланцюжок дуже результативний”.

До заходу долучився новопризначений заступник Міністра у справах ветеранів України Руслан Приходько, який наголосив на необхідності поглиблювати діалог з громадами, ветеранськими спільнотами, а також підкреслив, що змінилась команда Міністерства та йде процес трансформації та осучаснення ветеранської політики в цілому.

Ми розробляємо законопроєкт про основні засади ветеранської політики. Це вимога сучасності. Друге — йде розробка стратегії ветеранської політики. Що стосується теми помічника ветерана: спільно з усіма партнерами був напрацьований державний професійний стандарт фахівця по роботі з ветеранами та демобілізованими особами, який на державному рівні вже затверджується. Також для нас є пріоритетом — працевлаштування ветеранів війни і родин загиблих захисників і захисниць України”.

Також заступник Міністра детально розповів про перспективи та проблеми впровадження у ОМС посади фахівця з супроводу ветеранів  і демобілізованих осіб.  

Як відбувається реалізація проєкту «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики» розповів директор з розвитку ВАГ, координатор проєкту Ігор Абрам’юк. Він наголосив на активній роботі інформаційних каналів комунікації ВАГ, а саме сайту, фб-сторінки, телеграм-каналу, тижневика, на яких висвітлюється хід реалізації проєкту та усі етапи взаємодії з громадами.

“Ми знаходимось на початку найбільш важливої та найбільш відповідальної фази проєкту. Зараз йде активна робота над організацією навчання. У нас мають бути інформаційно-навчальні заходи, на яких плануємо навчити представників мінімум 100 громад. Навчання відбуватимуться очно у різних 5 регіонах, щоб охопити всю Україну. І як мінімум 200 керівників громад зможуть очно відвідати інформаційні заходи. Йде робота над програмою навчання у співпраці з ГО “Простір можливостей” – це буде експрес-формат, але дуже насичений та корисний”.

Експертка ВАГ Анжеліка Близнюк розповіла про роботу з пілотними громадами в межах реалізації проєкту та наголосила на активній діяльності Комітету ВАГ з питань ветеранів.

“Велика вдячність усім учасникам Комітету, адже між засіданнями працюємо активно, ефективно, на всі запити ВАГ учасники реагують швидко і продуктивно. Ми вже напрацювали теми для навчання і передали експертами ГО “Простір можливостей”. Спільними зусиллями з “Альянсом громадського здоров’я” змогли організувати групу незрячих ветеранів і направити на реабілітацію у Львів”.

Більшість пілотних громад, які долучені до проєкту і брали участь у стратегічних сесіях, невеликі за кількість жителів, але активні і хочуть навчатись, – підкреслила директорка проєктів ГО “Простір можливостей” Оксана Коляда.

“Стратегічні сесії базувались на розборі конткретних потреб родин. Особливо ми торкались розбору родин зниклих безвісти, тих, хто у полоні або загинув. Також ми розбирали спроможності самої громади. Тобто на що можна покластись, чого не вистачає, що є поруч. Ми розказуємо про можливості донорів та міжнародних партнерів у питанні відкриття ветеранського простору. І за результатами цього у багатьох громадах йде активний процес відкриття таких просторів”.

Про ще одну можливість як допомогти ветеранам розповів керівник БФ “Майнді” Богдан Міненко. Він презентував соціальну франшизу, яка дає змогу громадам та лікарням у короткий термін розгорнути роботу мобільного реабілітаційного модулю для надання безкоштовних послуг ветеранам, військовим та цивільним.

“У реабілітаційному модулі є все необхідне для роботи з різними категоріями пацієнтів. Він автономний і технологічний. Ми вже реалізували цей кейс в Овручі разом з місцевою владою та місцевою лікарнею. Тобто це при лікарні встановлюється окремо функціонуючий модуль”.

Старший менеджер проєктів МБФ “Альянс громадського здоров’я” Марина Варбан розповіла про можливості, які може надати Альянс для громад та їхнього розвитку. Зокрема, міні-гранти до 5 тисяч доларів.

“Міні-грант — це фінансування різних ініціатив спільнот: від встановлення вікон до відкриття інклюзивних кімнат для людей з інвалідністю. Альянс у квітні оголосить відкритий конкурс, на якому ми відберемо 50 переможців, які зможуть отримати фінансування. Крім того, наші партнерські організації також надаватимуть до 40 міні-грантів у квітні-травні”.

Довідково:

Комітет ВАГ з питань ветеранів утворено рішенням Правління ВАГ від 1 грудня 2023 року. На Комітет, який є колективним дорадчим органом асоціації, покладено задачі щодо виявлення та поширення успішних практик у громадах, обговорення законопроектів та інших документів державної політики, формування позиції ВАГ з питань ветеранської політики на національному рівні, вироблення рекомендацій та надання роз’яснень ОМС щодо роботи з ветеранами тощо.

До складу Комітету входять керівники та фахівці ОМС (на цей момент – 40 осіб), участь у роботі беруть експерти та представники ветеранської спільноти. Модерує діяльність Комітету експертка ВАГ Анжеліка Близнюк. Комітет періодично буде збиратися на засідання, також створено телеграм-чат для оперативної комунікації учасників Комітету.

Якщо Ви бажаєте долучитись до роботи Комітету ВАГ з питань ветеранів – заповніть, будь ласка, цю анкету: https://forms.gle/Uh7ZVmBtCVLUxHPY8

© Всеукраїнська асоціація громад