Громадське обговорення, як інструмент розвитку інституту старост

by Julia

Старости – це найближчі до громадян представники місцевої влади. Інститут старост у сучасній Україні запроваджено з 2015 року, але й досі залишається багато питань щодо того, яким він має бути.

Днями відбулася презентація дослідження “Громадське обговорення, як інструмент розвитку інституту старост”. Всеукраїнська асоціація громад взяла участь в дискусії, до якої долучились народні депутати, експерти та представники виконавчої влади. Виконане і презентоване громадською організацією ”ДЕСПРО” чергове дослідження висвітлює проблематику в організації та проведенні громадського обговорення кандидатур старост. Окремі аспекти чинного законодавства, враховуючи зміни у суспільному житті та реальні виклики, з якими стикаються громади і органи місцевого самоврядування, потребують вдосконалення. Це було виявлено під час багатьох обговорень на регіональному рівні.

У ході дискусії учасники заходу зазначили, що громади готові разом з законодавцями та можновладцями і експертами працювати з метою удосконалення закону. На думку народного депутата України Віталія Войцехівського: “Є питання, які можна не помітити з київських кабінетів”.

Представниця Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України Оксана Павлюк зазначила: “Це ключове дослідження, яке допомагає рухатися вперед”.

Ігор Абрамюк, який представляв Всеукраїнську асоціацію громад, підкреслив, що на жаль закон не зовсім працює: “Об’єктивна проблема – ускладнення процедури. Чим складніша процедура, тим більше громад шукають спосіб, щоби до неї взагалі не приступати. Сам інститут старост поки що працює по своєму у кожній громаді. Немає концептуального розуміння хто такий староста – і тут держава не до кінця виконала своє “домашнє завдання”. Занадто багато залишається розбіжностей, аби говорити, що ми маємо цілісний інститут старост. Багато питань є щодо функцій старости, як найближчого представника влади до людини”.

На думку учасників дискусії, староста, образно кажучи, це людина – оркестр або універсальний менеджер. Зараз старости повинні займатися і правовими питаннями, і гуманітарними, і господарськими.

На думку Ігоря Абрам”юка реформування інституту старост – як і децентралізаційна реформа загалом – не завершено, і що потрібно продовжувати докладати зусилля для досягнення кінцевих результатів реформи.

У ході обговорення особлива увага була приділена ситуації на звільнених від окупантів територіях та питанням залучення до громадського життя наших захисників, що повернулися з війни. З огляду на те, що ветеранів війни у громадах буде значна кількість, на думку ВАГ, доцільно залучати старост до роботи з ними.

Всі пропозиції, внесені під час плідної дискусії, ляжуть в основу роботи над змінами до законодавства. Серед рекомендацій, необхідних для запровадження – надання інформаційної допомоги у застосуванні законодавства щодо громадського обговорення кандидатур старост, необхідність моніторингу стану виконання Закону України “Про місцеве самоврядування” в частині функціонування інститут старост. А також створення реєстрів старостинських округів, поширення кращих практик громадського обговорення кандидатур старост.

Всеукраїнська асоціація громад й надалі активно братиме участь у всіх процесах, спрямованих на вдосконалення інституту старост як важливого елементу самоврядування в територіальних громадах.

Відеозапис заходу – за посиланням:

Звіт про дослідження – за посиланням:

cb968919c0976b616d34447dc5ffc9e197420209

© Всеукраїнська асоціація громад