Всеукраїнська асоціація громад за підтримки Програми USAID АГРО презентували новий інструмент швидкої правової допомоги для захисту права власності в умовах ринку землі. Це гаряча лінія для випадків рейдерства в агросфері – 044 585 90 10 

Механізм її роботи наступний: працівник отримуватиме інформацію від громадян, які постраждали від незаконного заволодіння їх землями, адвокат на основі отриманої інформації готуватиме допомогу. У межах програми «Громадська антирейдерська платформа» заплановано створити мережу параюристів в громадах і таких адвокатів по всій країні.

Як заявив Сергій Кубах, керівник напрямку земельної реформи Програми USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку», порівняно з позаминулим роком випадків рейдерства стало менше, але воно не зникло:

«Ризики рейдерства досі не подолані, тому ми започатковуємо програму боротьби з рейдерством. 766 випадків рейдерства зафіксовано в 2019 році, це був сплеск і ми зрозуміли, що потрібно вести боротьбу. Зараз 42% малого і середнього бізнесу стикаються з корупцією в земельних відносинах».

В пріоритеті «Громадської антирейдерської платформи» — вдосконалення правової системи, вдосконалення інституційної структури протидії рейдерству, вдосконалення правозахисних практик і сприяння широкій громадській протидії.

Саме тиск громадськості і висвітлення рейдерства допомагав навіть у найважчих ситуаціях, — розповідає Іван Слободяник, Виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад. 

«Очікування ринку землі вселило в людях страх, що вони можуть втратити землю. До цього були передумови – необізнаність і низька правова грамотність самих громадян  або відверта халатність чи корумпованість посадових осіб. Ми стикалися з випадками, коли навіть вбивали власника господарства, щоб заволодіти його землею. Досвід показав, що коли є реакція громадськості і правоохоронців, ці справи можна вирішити і повернути господарства, хоча по деяким випадкам суди тривають і досі».

Досі з рейдерством в Україні боролись чимало організацій, але робили це окремо. Тепер слід об’єднати зусилля усіх. Свою підтримку ініціативі «Громадська антирейдерська платформа» висловлюють і в Уряді. Заступник Міністра аграрної політики та продовольства Тарас Дзьоба наголошує:  

«Мінагрополітики готове долучитись до ініціативи протидії рейдерству. Ми готові завжди до співпраці з громадами!»

Керівник Офісу протидії рейдерству Мінюсту, Віктор Дубовик додає:

«Стан безпеки державних реєстрів 2 роки тому і стан безпеки держреєстрів зараз – це дві різні системи. Ми докладали всі зусилля, щоб ринок землі стартував у безпечних умовах і можемо казати, що з 1 липня не отримали жодної скарги на дії державних реєстраторів. Ми впевнено можем заявити, що з відкриттям ринку землі збільшення рейдерського захоплення земель не відбулося. Мінюст готовий до співпраці». 

Зі свого боку Держгеокадастр після відкриття ринку землі робить усе можливе, щоб зменшити випадки рейдерства, — переконує  Анатолій Мірошниченко, Перший заступник голови Держгеокадастру:

«Держгеокадастр демонструє повну відкритість і щодня публікує детальну інформацію про все, що відбувається на ринку землі. Тепер можна по кожній ділянці побачити ті правочини, які вчиняються з нею. Ми сподіваємось, що такий моніторинг дозволить оперативно відреагувати, якщо буде підозра на рейдерське захоплення».

Гаряча лінія правової допомоги була презентована під час круглого  столу “Громадська антирейдерська платформа. Презентація та обговорення заходів протидії рейдерству та захисту права власності в умовах ринку землі”, організованого Всеукраїнською асоціацією громад за підтримки Програми USAID АГРО.  

«Всі зацікавлені, щоб не було потрясінь з власністю землі. Докладаємо максимум зусиль, щоб цей проект був успішний. Дякуємо USAID АГРО за цю ініціативу!», — підсумовує захід Виконавчий директор ВАГ Іван Слободяник. 

© Всеукраїнська асоціація громад