Долучаючись до Європейського зеленого курсу, держава мусить враховувати інтереси національного виробника, а профільні асоціації домагатись зменшення збитків для вітчизняних виробників. Таку думку висловив виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник, під час панельної дискусії «Зелений курс та сталий розвиток у сільському господарстві – можливості та виклики для України».

«Зелений курс – не просто про довкілля, це ще й  відмова від багатьох елементів, наприклад, зменшення внесення добрив, використання метану і багато інших обмежень, за порушення яких передбачені чималі штрафи. Саме тому слід враховувати інтереси національного виробника. Не всі фермери навіть в країнах ЄС вітають запровадження цієї ініціативи», — зауважив Слободяник. 

Запровадження Європейського Зеленого курсу передбачає важливі зміни в аграрному виробництві та суттєво вплине на подальший розвиток торгівлі сільськогосподарською продукцією. Виконавчий директор ВАГ зазначає, що захист довкілля, безумовно, блага ціль, але не слід нехтувати інтересами виробників. 

«Ми всі справді хочемо дбати про довкілля, але не треба забувати про те, що це створює додаткові навантаження на виробника. І тут  важливу роль мають відіграти профільні асоціації. А саме – відстоювати позицію з мінімальною шкодою для виробника. І Всеукраїнська асоціація громад та Всеукраїнський Конгрес Фермерів вимагатимуть екологічності без втрат для фермерів і громад. Дякую німецько-українському агрополітичного діалогу APD за те, що піднімають це питання», — акцентує Слободяник.  

В рамках реалізації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, аграрний сектор в Україні продовжує проходити комплексний курс реформ, що також передбачає регулярне обговорення питань аграрної політики в Європейському Союзі. Європейський Зелений Курс є дорожньою картою заходів, які спрямовані  перетворити  Євросоюз на ефективну, стійку та конкурентоспроможну економіку; визначать засоби перетворення Європи на перший у світі кліматично нейтральний континент до 2050 року, стимулюючи розвиток економіки, покращення здоров’я та якості життя людей. 

© Всеукраїнська асоціація громад