“Де фермеру взяти гроші?”: учасники фермерського форуму розповіли про програми підтримки аграріїв

by Dikusarov Alexander

25 листопада 2022 року відбувся Другий Всеукраїнський фермерський форум «Де фермеру взяти гроші?», приурочений до Дня працівників сільського господарства.

Захід організувала  Всеукраїнська асоціація громад (ВАГ) та Всеукраїнський Конгрес Фермерів (ВКФ) за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО).

У форумі, який цього року відбувався онлайн, взяли участь Тарас Висоцький – перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України, Ксенія Сидоркіна – Директорка Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), Артем Панченко – Керівник Департаменту агробізнесу Приватбанку, Андрій Дубей – Заступник Голови Правління Страхової компанії UNIVERSALNA та представники територіальних громад і фермери, які ставили свої запитання учасникам дискусії.  

Всі учасники форуму підтвердили важливу роль, яку відіграє аграрна галузь в економіці України, та розповіли про доступні механізми підтримки фермерів.

Тарас Висоцький повідомив про кроки, які здійснює Міністерство аграрної політики та продовольства України з тим, щоб фермери, які зараз складають плани польових робіт
на 2023 рік, мали інформацію про наявні інструменти підтримки. “Ціль Міністерства і Уряду – створити всі необхідні умови для того, щоб досягти максимально можливої посівної площі навесні 2023 року з врахуванням всіх обставин, у тому числі військових”, – наголосив перший Заступник міністра.

Тарас Висоцький розповів про успішний досвід реалізації грантових програм найменшим фермерам, яка здійснювалася за підтримки європейських партнерів. “Ця програма показала себе успішною. Попит надзвичайно високий. Фактично виділено 1.5 млрд гривень: із розрахунку 3000 гривень на гектар і 5300 гривень на корову. Ці гроші закінчилися на початок листопада. Але додатково було знайдено ще 100 млн. гривень. І через дуже високу активність фермерів ці кошти були розподілені за один день”, – повідомив Тарас Висоцький, наголосивши на тому, що, враховуючи цей результат, Міністерство аграрної політики та продовольства України буде звертатися до міжнародних партнерів запустити цю програму у 2023 році та збільшити її фінансування. “Це прямі гроші, за які фермери можуть купувати ті чи інші виробничі ресурси”, – підкреслив він.

Ще одним напрямком допомоги є видача безкоштовних рукавів для зберігання зерна,  а також надання гуманітарної допомоги у вигляді насіння основних культур. “Ми звернулися із запитами щодо видачі насіння основних культур як гуманітарної допомоги. Розподіл буде відбуватися через державний аграрний реєстр. А роздати ми плануємо до початку весняно-польових робіт”, – повідомив заступник міністра.

Важливим аспектом роботи Міністерства є співпраця з міжнародними партнерами із вдосконаленням логістики та зменшенням транспортних витрат, а в кінцевому результаті –
збільшення прибутків самих фермерів. “Працюємо з міжнародними партнерами, ЄС щодо виділення до 1 млрд євро на розвиток логістики. Це включатиме будівництво нових пунктів перевалки на західних кордонах України з ЄС, збільшення кількості зерновозів на вузькій колії та будівництво олієпроводу. Ціль – збільшити пропускну спроможність логістики і зменшити вартість одиниці перевезень. Це дозволить більше заробляти фермеру. Це додаткові гроші, які по факту отримуватимуть українські фермери”, – зазначив Тарас Висоцький.

Не обійшов увагою посадовець Міністерства і питання кредитування фермерів за програмою “5-7-9”, на яку вже закладено кошти у бюджеті на 2023 рік. Про ці можливості
детально розповів Артем Панченко, представник Приватбанку. “Зараз ми фінансуємо клієнтів на поповнення обігових коштів та придбання основних засобів. Для обігових коштів є 2 продукти: “КУБ” та Агросезон. “КУБ”- направлений на невеличких фермерів та дуже швидко може бути оформлений. Ці програми будуть більш адаптовані до умов роботи фермерів: повертати кредити можна на початку 2024 року. Це на наш погляд дуже зручно. “Агросезон” – це продукт, який був зроблений для більш крупних клієнтів, які мають можливість брати до 50 млн. гривень”, – повідомив представник банківської установи.

Актуальні рішення для підтримки фермерів презентувала Ксенія Сидоркіна – директорка Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО). Вона зауважила, що якщо раніше Програма була сфокусована на східних і південних областях, то наразі це вся територія України. В її рамках у 2022 році допомогу отримали  більше 12 тисяч фермерів. Реалізовані проекти відкрили для агровиробників доступ до джерел фінансування на суму 1.6 млрд. гривень. Також Програма USAID АГРО реалізує ініціативу USAID АГРІ, яка допоможе зберегти 1.7 млн тонн зерна.

За словами Ксенії Сидоркіної, серед ключових напрямків роботи у планах на найближчий час –  підтримка посівних компаній озимих і ярих культур через покращення доступу фермерів до добрив. “Здебільшого ми будемо фокусуватися на отриманні мінеральних добрив, щоб всі однаково могли мати до них доступ. Ця програма розрахована на найдрібніших фермерів, а розподіл відбуватиметься через Державний аграрний реєстр”, – зазначила вона.

Крім того, за її словами, буде надаватися підтримка розвитку проектів із сушіння та зберігання зерна для збільшення потужностей наявних елеваторів. Також Програма USAID АГРО буде сприяти поглибленій переробці зернових. “Увагу буде сфокусовано на виробництво продуктів харчування, кормів та можливість інвестування у переробку на біогаз”, – підкреслила Ксенія Сидоркіна. 

Ще одним важливим напрямком роботи Програми USAID АГРО є допомога аграріям щодо фіксації збитків, завданих внаслідок воєнних дій. Для цього Програма USAID АГРО та Всеукраїнської Аграрної Ради розробили методологію збору доказової бази про втрати та презентували Інтерактивну мапу руйнувань агросектору України. Фіксація збитків, завданих російською армією, – важлива передумова для розробки міжнародного механізму компенсацій.

Також важливо зауважити, що Програма USAID АГРО продовжує підтримку відновлення гідротехнічної меліорації та планує пілотні проекти з впровадження нових технологій зрошення у двох областях. Кроки, здійснені у цьому напрямку, матимуть масштабний та довготерміновий позитивний вплив на підвищення продовольчої безпеки та відновлення агровиробництва.

Про особливості функціонування ринку страхових послуг для аграріїв розповів Андрій Дубей – Заступник Голови Правління Страхової компанії UNIVERSALNA. За його словами, зараз страхова компанія UNIVERSALNA співпрацює із державою по погодженню умов із державної компенсації відсоткової ставки із страхування. За його словами, страхування врожаю дедалі стає все більш розповсюдженою умовою серед банківських установ для кредитування фермерів. Крім того, він повідомив, що на сьогодні до запуску планується декілька страхових продуктів: на період перезимівлі до вегетації, від весняної вегетації до збору урожаю та комплексний продукт, що включатиме ці два періоди.

В цілому, на ІІ Всеукраїнському фермерському форумі прозвучало багато корисної та практичної інформації, яка допомогла кожному аграрію знайти своє рішення на запитання: «Де фермеру знайти гроші?»

Детальніше про захід:

© Всеукраїнська асоціація громад