Зміни до Конституції в частині децентралізації перейшли до обговорення в парламенті. Вже на початку VII сесії їх винесуть на розгляд народних депутатів у залі і скерують потім для висновку Конституційного суду. Про це повідомив перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко під час Всеукраїнського форуму місцевого самоврядування на тему «Актуальні питання розвитку громад», який організовувала Всеукраїнська асоціація громад. 

Корнієнко наголосив, що зараз тривають дискусії в комітеті правової політики і комітеті держвлади, місцевого самоврядування і регіонального розвитку: 

«Ми створили міжкомітетську групу. Там буде обговорення по ключовим політичними питанням: статус самоврядування на субрегіональному рівні, формування нагляду, призначення і контроль префекта. Є консенсус. Ми категорично проти юридичної особи для громад. Ця пропозиція міжнародних партнерів не може бути врахована. Ми розуміємо, що зміни до Конституції —шлях довготривалий, але маємо і план Б: працюємо над законодавчим треком», — зазначив перший віце-спікер.

Ще один важливий аспект децентралізації — фінансування. Державний  бюджет на 2022 рік є найкращим для місцевого самоврядування. Як зазначив перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В'ячеслав Негода:

«Громади отримають рекордну державну підтримку на свій розвиток та інфраструктуру. Деякі бюджетні програми нові, деякі вже були». 

Підтримує це твердження і народний депутат Віталій Безгін:

 «Бюджет-2022 — це бюджет громад без перебільшення. Ми знаємо, як непросто створити громаду, але розвивати її ще важче». 

Говорили під час Всеукраїнського форуму місцевого самоврядування і про закон №5600. Голова підкомітету з питань місцевих податків і зборів Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Марʼян Заблоцький наголосив, що ефект від закону кожна громада може побачити вже найближчим часом:

«Ми вперше запроваджуємо мінімальну суму податків з га. Зараз багато аграріїв уникають сплати податків, працюють в тіні. І через цю тінь страждають місцеві бюджети. Втрати від заниження ПДФО складають 14 млрд грн».

На тому, що громади отримали джерела доходів після ухвалення №5600, наголошує і народний депутат, голова аграрного комітету Микола Сольський:

«Земельна реформа врегулювала багато проблем. Громадам передали повноваження розпорядження землями на місцях. А №5600 дає можливість громадам отримувати кошти з земель сільгосппризначення, тобто громади отримали джерела доходів».

Всеукраїнська асоціація громада активно долучалась до обговорення проекту державного бюджету на 2022 рік, — говорить виконавчий директор ВАГ Іван Слободяник.  

«Процес децентралізації рухається швидко і це породжує велику кількість питань у громад. Вони мають отримати відповідь, щоб ефективно розвиватись далі. Всеукраїнська асоціація громад — це ще й майданчик для спілкування з центральною владою. Це допоможе і місцевому самоврядуванню і державній владі», — зауважив виконавчий директор ВАГ.

Всеукраїнський форум місцевого самоврядування на тему «Актуальні питання розвитку громад» відбувся 10 грудня в онлайн-форматі. На Zoom-звʼязку були 465 представників громад, ще 200 дивитися трансляцію на youtube-каналі.

Переглянути його можна за посиланням: https://youtu.be/oT6IKhrTpVw

 

 

© Всеукраїнська асоціація громад