Головна Новини ВАГ взяла участь у Всеукраїнському діалозі «Громади – ветеранам»

ВАГ взяла участь у Всеукраїнському діалозі «Громади – ветеранам»

by Інна Тесленко
Photo 2024 06 07 18 15 45

Всеукраїнська асоціація громад взяла участь у третьому заході  Всеукраїнського діалогу «Громади – ветеранам», який відбувся у Вінниці та зібрав у одному залі владу, бізнес, ветеранську спільноту, експетів, представників міжнародних організацій, фахівців з різних регіонів України, які впроваджують ветеранські політики. Організаторами Діалогу є ГО «Простір можливостей» – ключовий партнер ВАГ у розвитку ветеранського напряму діяльності асоціації.

Центральні органи влади на Діалозі представляли Віце-прем’єр-міністр, Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, Голова підкомітету з питань з питань соціального захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко, виконуючий обов’язки Міністра у справах ветеранів Олександр Порхун, заступниця Міністерки соціальної політики Уляна Токарєва.

Захід покликаний сприяти діалогу між ветеранами та громадами, а також практичному втіленню ветеранських політик на рівні громад.

Photo 2024 06 07 09 47 48

У межах діалогу учасники обговорили шлях ветерана від його мобілізації до повернення у громаду, участі у цьому шляху органів влади, громадського сектора, бізнесу. Детально говорили про розвиток громад з урахуванням потреб ветеранів та членів їхніх родин, про запровадження у громадах посади фахівця із супроводу ветеранів, про існуючі практичні інструменти місцевої ветеранської політики

Всеукраїнська асоціація громад вже другий рік поспіль є організаційним партнером Діалогу та забезпечує участь в ньому представників ОМС. Цьогоріч – це понад 30 учасників Комітету ВАГ з питань ветеранів, а також голови, заступники голів та фахівці із понад 100 громад практично з усіх регіонів України.

«Всеукраїнська асоціація громад з перших днів війни працює над питанням, як і чим можна допомогти ветеранам та їхнім родинам. Недарма з грудня минулого року в нас почав діяти проєкт з реінтеграції ветеранів у громади. Ми створили Комітет, який вивчає проблеми у громадах, можливості для допомоги. Питання реінтеграції ветеранів не оминуло жодну громаду. Ветерани не повинні приходити у громади з протягнутою рукою. Вони заслуговують значно більшого, найвищий гатунок надання послуг. ВАГ пройде весь шлях разом із ветеранами, щоб допомогти цій категорії людей», – наголосив під час виступу голова ВАГ Володимир Кучма.

Зі свого боку голова правління ГО «Простір можливостей» Оксана Коляда зазначила, що наразі система супроводу військовослужбовців трансформується, розвивається сутність інструменту кейс-менеджменту на усіх цих етапах, розширюється пошук оптимальних рішень, стає все більш актуальною підготовка фахівців соціальної сфери, спеціалізованих кар’єрних радників, сімейних лікарів та кейс-менеджерів.

«Сьогодні ставимо собі завдання: вийти з цього залу з зрозумінням, на що ми спираємось, коли розробляємо місцеві стратегії ветеранської політики. Запит шалений. Тисячі громад хочуть мати ветеранські простори. І сьогодні вони почують відповідь на багато питань. Зокрема, щодо запровадження фахівця супроводу ветеранів та демобілізованих осіб», – сказала вона.

Програмна директорка Міжнародного фонду «Відродження» Ольга Гальченко переконана, що не можна говорити про відновлення країни без відновлення ветеранів.

«Саме в громадах будуть перші успіхи з відновлення ветеранів і в громадах будуть перші проблеми. А в нас наразі є трохи часу, щоб підготуватися до повернення людей з фронту. Дуже важливо, щоб ланцюжок: родина – громада – держава – міжнародна інституція вибодовувався гармонійно», – сказала вона.

Цьогорічний Діалог проводиться за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» у межах спільної ініціативи «Європейське Відродження України» та за підтримки Програми реінтеграції ветеранів, яку реалізує IREX за підтримки Державного департаменту США. А також за підтримки міського голови Вінниці.

Переглянути відеозапис Діалогу можна тут.

Читайте також