Скасовано ввізне мито на товари для зберігання зернових та олійних культур 

by lena

Верховна Рада скасувала ввізне мито на товари для зберігання зернових та олійних культур. Йдеться про полімерні рукави та мішки об’ємом не менше 0,8 кубометрів,, причепи і напівпричепи з самозавантаженням або саморозвантаженням для перевезення сільськогосподарської продукції. Ввізні мита скасовуються на період дії воєнного стану і 30 днів після його припинення. Ухвалення закону дозволить у стислі строки імпортувати та встановити в Україні біля 80 тис рукавів, щонайменше 80 комплектів машин для їх завантаження та тимчасових силосів.

Такі законодавчі зміни дозволяють вирішити проблему забезпечення належного зберігання зерна поки не зʼявиться можливість відправляти його на експорт морськими портами. До широкомасштабного вторгнення більшість врожаю одразу йшла на експорт і лише частина залишалась на зберіганні і реалізовувалась поступово протягом року. 

Під час війни експорт агропродукції значно обмежений. Крім того, знищено багато елеваторів, на яких було можливо зберігати продукцію. За даними Держстату, із 75,1 млн тонн загальної місткості елеваторів через бойові дії та тимчасову окупацію територій доступні лише 15,1 млн тонн.

Максимальний дефіцит місткостей для зберігання зернових та олійних культур очікується у листопаді 2022 року та складатиме близько 15 млн тонн.

Вихід – використовувати тимчасові засоби зберігання зернових: поліетиленових мішків та рукавів, в які можна завантажити до 200 тонн зернових та покласти прямо на полі, тимчасових силосів. 

© Всеукраїнська асоціація громад