Роз’яснення щодо проблемних питань функціонування Реєстру пошкодженого та знищеного майна

by [email protected]

Станом на зараз 644 громади вже зареєструвались в реєстрі пошкодженого та знищеного майна, до нього внесено інформацію про більше як 20 тис пошкоджених об’єктів. Разом з тим, за даними обласних адміністрацій ця цифра є набагато більшою. Наразі першочергове завдання – внесення органами місцевого самоврядування інформації про пошкоджене чи знищене майно до Реєстру, щоб можна було запускати процедуру відшкодування в громаді. 

28 березня Всеукраїнська асоціація громад спільно з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури провели онлайн-семінар «Актуальні та проблемні питання функціонування Реєстру пошкодженого та знищеного майна». У рамках заходу обговорили  важливість оперативного внесення інформації до Реєстру,  системної роботи в забезпеченні контролю за наповненням РПЗМ. Модерував семінар виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник.

«Єдиною інформаційною платформою для отримання статистичних даних для компенсації буде Реєстр пошкодженого та знищеного майна», – зазначила Наталія Козловська, заступниця  Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури.

Наталія Козловська підкреслила особливу роль місцевого самоврядування по всім напрямкам механізму компенсацій, адже саме вони будуть розглядати звернення і вносити рішення щодо надання компенсацій.

Так, подати заяву на відшкодування можна  через додаток «Дія», ЦНАП, органи соціального захисту чи нотаріуса. Далі  заявка потрапляє до ОМС, які виїжджають на місце, заповнюють чек-лист, де розраховують вартість пошкодженого майна, затверджують суму компенсації і вносять її до Реєстру пошкодженого майна. Автоматично реєстр формує чергу у відповідності до категорій.

Про інструменти технічної підтримки користувачів РПЗМ розповів Анатолій Комірний, заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації. 

«До Реєстру пошкодженого та знищеного майна вносяться  юридично значимі дані. Кожна людина, яка реєструється, має отримати кваліфікаційний електронний підпис (КЕП) від ОМС», – зазначив Анатолій Комірний.

Він анонсував створення мобільних робочих груп для допомоги ОМС з наповненням Реєстру та розповів, куди звертатися у разі виникнення питань.

Технічна підтримка представників ОМС:

[email protected] 

(073) 328-77-73 

Відеоматеріали по роботі в Реєстрі: bit.ly/youtube_RPZM

В заході, що проходив у форматі запитання-відповіді, взяли участь більше 600 осіб, здебільшого представники ОМС.

Як буде відбуватись верифікація щодо власника нерухомого майна? Який порядок подачі інформаційних повідомлень від юридичних осіб? Як подавати інформаційне повідомлення щодо об’єкта, який знаходиться на тимчасово окупованій території? Яким чином ЦНАПи реєструють повідомлення в РПЗМ? Як вносити інформацію про пошкоджені об’єкти критичної інфраструктури?

Відповіді на ці та інші питання дивіться у відео:

kozlovska-n.v.-28.03.2023

© Всеукраїнська асоціація громад