Комунальні підприємства громад нарешті зможуть стати учасниками програм державної ґрантової підтримки

by lena

ВАГ підтримала ініційовані Мінрегіоном зміни щодо поширення на комунальні підприємства права отримувати ґранти на розвиток бізнесу, садівництва, ягідництва, виноградарства, тепличного господарства та переробних підприємств 

У разі ухвалення розроблених Мінрегіоном змін до відповідних Постанов КМУ (1), які цими днями було оперативно погоджено Всеукраїнською асоціацією громад, для комунальних підприємств територіальних громад можуть відкритися довгоочікувані можливості щодо отримання мікрогрантів безповоротної державної допомоги.

Пропоновані зміни стосуються порядків надання ґрантів у рамках чотирьох державних ґрантових програми:

  • Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу
  • Порядку надання грантів для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства 
  • Порядку надання грантів для створення або розвитку тепличного господарства
  • Порядку надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств.

Про необхідність такого рішення неодноразово говорили голови громад-членів ВАГ, особливо ті з них, які активно працюють над розвитком комунального сектора економіки. Чи не першим це питання почав піднімати член Правління ВАГ Юрій Бова, голова Тростянецької територіальної громади (Сумщина), в якій ще до війни успішно функціонувало одне з перших аграрних комунальних підприємств і яка дуже серйозно постраждала від окупації. Коментуючи нинішню ініціативу, він висловився лаконічно і однозначно: “Так, ці зміни дуже потрібні!”

Сподіваємося, що Уряд без зайвих зволікань ухвалить відповідні рішення. Це дозволить органам місцевого самоврядування – через утворення та розвиток комунального сектора економіки – ще більш активно працювати над створенням нових робочих місць та забезпеченням продовольчої безпеки в громадах.

 (1) Постанова КМУ від 21.06.2022 р. № 738 «Деякі питання надання грантів бізнесу» та Постанова КМУ від 24.06.022 р. №739 «Деякі питання надання грантів для переробних підприємств»

© Всеукраїнська асоціація громад