Головна Новини “Згуртовані громади”: ВАГ доставила медичні ліжка у Нововоронцовську громаду

“Згуртовані громади”: ВАГ доставила медичні ліжка у Нововоронцовську громаду

by Інна Тесленко
Зображення Whatsapp, дата 2024 07 04 о 10.31.45 A1890572

Проєкт “Згуртовані громади”, який реалізує Всеукраїнська асоціація громад за підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) продовжує допомагати мешканцям, які проживають у прифронтових та деокупованих громадах.

Цього тижня у межах проєкту Асоціація доставила медичні ліжка з Херсона у Нововоронцовку (Херсонщина).

Нововоронцовська селищна військова адміністрація Бериславського району Херсонської області звернулась до Всеукраїнської асоціації громад із проханням посприяти у наданні допомоги, а саме – перевезенні ліжок вагою по 120 кг. Їх використають для оновлення та заміни у комунальному некомерційному підприємстві «Нововоронцовська центральна лікарня».

Зображення Whatsapp, дата 2024 07 04 о 10.31.46 Dee09469

Зазначимо, що медичні заклади Нововоронцовки надають допомогу жителям Нововоронцовської, Новоолександрівської та частині Милівської громад – близько 12 тисяч жителів. А загалом у Нововоронцовській центральній лікарні працюють 20 лікарів, 46 медсестер та наявні 85 місць для пацієнтів.

Як повідомив начальник Нововоронцовської селищної військової адміністрації Андрій Селецький, Асоціація вже не вперше допомагає з логістикою, доставляє необхідні для життєдіяльності громади речі.

“Після довготривалого перебування у тимчасовій окупації та під обстрілами російських військ громада має значні проблеми у відновленні життєдіяльності та недостатній ресурс для їх вирішення. Тому для нас важлива різна допомога та її безпосередня доставка до громади. Саме тому дякуємо ВАГ за допомогу з логістикою та Херсонському обласному онкологічному диспансеру за надані ліжка», – сказав він.

Зазначимо, що Нововоронцовська громада – єдина в області, яка не була повністю окупованою. До того ж, саме в цій громаді розташоване село, яке першим звільнили в області. Це Осокорівка, воно пробуло в окупації всього місяць і було звільнено вже у квітні 2022 року.

Зображення Whatsapp, дата 2024 07 04 о 10.31.47 Aeb13c56 (1)

Сьогодні попри постійні обстріли, на тлі бойових дій та розрухи громада продовжує працювати і надавати людям соціальні послуги.

Серед нагальних потреб громади – будівельні матеріали, адже інфраструктура громади сильно пошкоджена в результаті постійних обстрілів, паливо та джерела енергії.

***
Проєкт “Згуртовані громади” – це допомога, спрямована на підтримку стійкості та життєздатності громад в умовах війни через своєчасну логістику товарів першої потреби, а також ресурсів для агровиробництва.
***
Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО)- це програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що впроваджується компанією Кімонікс Інтернешнл. Мета програми: прискорення економічного розвитку сільських громад України, які потребують найбільшої підтримки, шляхом покращення управління в сільськогосподарському секторі.
***
Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) є провідним агентством розвитку уряду США. USAID співпрацює з Україною з 1992 року, підтримуючи Україну в зміцненні стійкості проти російської агресії та просуванні її демократичного і економічного розвитку. Наразі є 42 програми USAID у відповідь до нагальних потреб і цілей довгострокового розвитку України як незалежної, суверенної, демократичної та процвітаючої країни. З початку повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 року, USAID надав 24,9 мільярда доларів загальної допомоги Україні, з яких 2,8 млрд доларів гуманітарної допомоги та понад 2,3 млрд доларів допомоги для розвитку.

Надана допомога в межах проєкту:

  • доставлено вантажів: понад 2200 тонн, в т.ч. 1230 тонн насіння, з яких 20,5 тонн насіння овочів;
  • отримали допомогу: майже 500 000 осіб, в тому числі 2713 ВПО;
  • 273000 домогосподарств отримали насіння овочів;
  • 1764 фермерів отримали насіння кукурудзи, ріпаку, соняшнику;
  • 123 фермери отримали сорбент;
  • здійснено майже 250 перевезень та відправлено 1500 посилок.

Загалом допомогу доставлено майже у 1000 громад. Донорами стали 88 громад та 34 організації, з яких 10 насіннєвих компаній.

Читайте також