Головна ВАГ рекомендує Законодавча база, технологічне забезпечення, фінансування: Як реалізовувати місцеву статистику в Україні

Законодавча база, технологічне забезпечення, фінансування: Як реалізовувати місцеву статистику в Україні

by Інна Тесленко
Photo 2024 09 11 13 51 50

Для ефективної реалізації концепції місцевої статистики в Україні має бути забезпечена відповідна законодавча база, максимальна технологічна адаптація, пов’язана із застосуванням або впровадженням нових функцій на рівень ОМС, відповідне фінансування.

Про це зазначила заступниця виконавчого директора з правових питань Всеукраїнської асоціації громад Діана Коломійцева, беручи участь у заході «Місцева статистика в Україні: на шляху від концепції до закону», який проводив Проєкт USAID «ГОВЕРЛА».

Насамперед Україні потрібна єдина методологія викладання, збору, аналізу даних, відсутність різних підходів у цьому процесі. Це вкрай важливо на шляху до ЄС, яким потрібна єдина структура таких даних, підходів, що також є необхідним для державного рівня узагальнення.

Саме тому першим кроком на шляху реалізації концепції місцевої статистики має стати нова законодавча база. У Асоціації переконані, що законодавча рамка – це базове питання. На сьогодні вкрай важливо розробити дієву методологію створення і збору місцевої статистичної інформації. Має існувати законодавча підстава для того, щоб ОМС виконували функції із забезпечення такими даними та законодавчо регламентована методологія її виконання ОМС.

Другий аспект – держава має забезпечити максимальну технологічну адаптацію, пов’язану із застосуванням або впровадженням нових функцій по збору, систематизації даних на рівні ОМС.

Третій важливий чинник – відповідне фінансування працівників, які виконуватимуть відповідні функції.
Верифіковані статистичні дані (місцева статистика) – основа ефективних управлінських рішень для відновлення та розвитку громад і регіонів.

Саме місцева статистика чітко дає зрозуміти наявність локальних проблем, сильних та слабких сторін соціально-економічного розвитку громад та, реалізацію органами місцевого самоврядування (ОМС) своїх повноважень на основі принципів прозорості та підзвітності. Тож ухвалення та реалізації концепції місцевої статистики вкрай актуальна на сьогодні.

Читайте також