Головна ВАГ вітає Як громадам підготуватись до опалювального сезону: ВАГ провела нараду із представникам міністерств

Як громадам підготуватись до опалювального сезону: ВАГ провела нараду із представникам міністерств

by Інна Тесленко
System,water,radiator,panel,in,the,room.,heating,battery.,vector

Всеукраїнська асоціація громад ініціювала нараду із представниками Міненерго та Мінінфраструктури стосовно підготовки громад до опалювального сезону 2024-2025 рр. 

Зокрема, учасники обговорили необхідність впровадження альтернативних систем теплозабезпечення, забезпечення громад обладнанням для розподіленої генерації електроенергії, будівництва локальних котельних і міжнародну технічну допомогу для енергетичної підтримки України. 

Як зазначив виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник, пошук альтернативних джерел енергії для забезпечення життєдіяльності громад – вкрай важлива, але непроста в умовах війни тема. 

«Сьогодні на цій зустрічі для нас було важливо зрозуміти, які можливості надають громадам державні структури, грантові інституції. Як допомогти людям підготуватись до опалювального сезону. Також на цій зустрічі ті, хто має досягнення у цій сфері на місцях, може поділитись досвідом і це допоможе іншим у підготовці до зими», – сказав він. 

Наразі є декілька громад, чия енергосистема суттєво постраждала від обстрілів, і вони потребують швидких рішень. Зокрема, такою є Добротвірська громада на Львівщині. 

Як розповів селищний голова, Голова Комітету Всеукраїнської асоціації громад з питань життєдіяльності монопрофільних громад Тарас Келеберда, після останніх обстрілів селищна теплоелектростанція зупинила роботу. Майже 7 тис. мешканців залишились без тепла та гарячої води. Ситуація складна, адже перспективи відновлення не радісні. Саме тому вкрай важливо вже сьогодні віднайти шляхи вирішення проблеми, підготуватись і забезпечити теплом мешканців. 

Серед проблем, які заважають це зробити, відсутність у громад технічних параметрів обладнання для енергогенерації, яке планується закуплятись державою. 

«Якби ми мали такі параметри, могли б чітко сформувати техзавдання і замовити проєкти підведення, готувати відповідні будівельні майданчики, підводити комунікації, щоб коли прийде обладнання, могли оперативно монтувати і запускати в роботу нові установки для вироблення енергії», – зазаначив селищний голова.

Зі свого боку Опішнянський селищний голова, очільник Полтавського обласного відділення ВАГ Микола Різник зауважив, що не всім громадам підійдуть когенераційні установки. А тому треба орієнтуватись на можливості та специфіку громади. 

Аналогічну думку висловив заступник директора Департаменту комунальних послуг – начальник відділу теплопостачання Мінвідновлення Андрій Ведмідь. Він пояснив, що когенераційна установка не буде вигідна громадам, де немає централізованого теплопостачання. 

За його словами, на сьогодні в питанні альтернативних джерел енергії Міністерство приділяє велику увагу не лише містам, але й селищам та селам. Постійно проводиться робота з донорськими, неурядовими та урядовими організаціями.

Також у зустрічі взяв участь начальник відділу гуманітарної допомоги в енергетичному секторі Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції, член Групи з координації міжнародної допомоги для оперативного відновлення енергосистеми та підготовки до зими Міністерства енергетики України Олександр Вербицький.

Він наголосив на тому, що Міненерго постійно здійснює заходи, щодо залучення гуманітарної допомоги для енергетичного сектору України, відповідні механізми та Порядок отримання допомоги затверджено постановою КМУ від 22.07.2022 № 824

Також він зауважив, що з метою реалізації механізму гуманітарної допомоги Міненерго використовує онлайн-платформу – AidEnergy. 

AidEnergy – це «єдине вікно» для збору, актуалізації та інформування донорів щодо потреб набувачів, опрацювання та підтвердження пропозицій донорів, розподілу гуманітарної допомоги та звітування. Детальніше про допомогу енергосектору громади можуть дізнатись тут  bit.ly/3LUJ3Ve.

Окрім того, Олександр Вербицький зазначив, що Енергетичне Співтовариство на початку квітня 2022 року за спільної ініціативи Міністра енергетики України Германа Галущенка і Єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон створило Фонд підтримки енергетики України. Фонд дає можливість урядам, міжнародним фінансовим організаціям, а також приватним донорам надавати суттєву підтримку українському енергетичному сектору.

За підсумками наради громадам запропоновано звертатись за гуманітарною допомогою для енергосектору до онлайн-платформи AidEnergy, яка створена Міненерго.

Читайте також